јун 16, 2024
Valjevo

Zagađenje vazduha u Valjevu u protekloj nedelji u opadanju

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

Zagađenje vazduha u Valjevu u protekloj nedelji u opadanju. Najviša srednja dnevna koncentracija u sredu, 23.3.2022, suspendovane PM10 čestice 92,32 µg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena u ponedeljak 21.3.2021. u vrednosti 51,97 µg/m3. U sredu je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 19 časova u vrednosti od 197,32 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice a u ponedeljak u 18 sati vrednost od 108,53 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.
b. Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.
c. Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).
d. Na dan 28.3.2022. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2022. godine zabeleženo ukupno 77 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), čime je prekoračen limit od 35 dana koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti.

Vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine (130-170)1. U Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti aerozagađenju2, što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji.

Ovaj dokument je nastao u okviru relizacije akcije „Aero Alarm“ koju već drugu godinu sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“ iz Valjeva.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X