април 19, 2024
Valjevo

OD DANAS NOVO PRAVILO U SVIM RADNJAMA U SRBIJI! Evo o čemu se radi!

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

„Proizvedeno u Srbiji“ je oznaka koju će od danas morati da ima domaće meso i svi proizvodi u kojima je 50 odsto mesa domaćeg porekla.

Meso, i proizvodi u kojima je najmanje 50 procenata mesa domaćeg porekla, od danas će u svim trgovinama u Srbiji nositi oznaku „Proizvedeno u Srbiji“.

Jedna od najbitnijih informacija za potrošače, pored cene i roka trajanja, jeste informacija o poreklu. Smislili smo najjednostavniji način da to obeležimo, bez menjanja ambalaže, a da opet znate da je to proizvod u skladu sa propisima– rekao je šef Odseka za označavanje hrane, šeme kvaliteta poljoprivrenih proizvoda i organsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, Branislav Raketić.

Naveo je da je obaveza proizvođača mesa i mesnih preprađevina da prodavcu dostavi izjavu kojom garantuje da je njegov proizvod u skladu sa propisima i da može da se obeleži grafičkom oznakom „Proizvedeno u Srbiji“, a da prodavac to jasno mora da istakne na mestu gde se prodaju ti proizvodi u njegovom objektu ili u vitrinama u kojima su izloženi.

Raketić je rekao kako je ministarstvo poslednjih dana u živoj komunikaciji s proizvođačima i trgovcima rešilo sve nedoumice, tako da ova odluka može da počne da se primenjuje od danas, prvog dana aprila. Na pitanje kako će potrošači biti sigurni da je meso sa domaćih farmi, Raketić je odgovorio da to „nije teško“.

foto:Informer/shutterstock

Ova odluka treba da pomogne ne samo potrošačima, već i domaćim proizvođačima stočne hrane, mesa, mesnih proizvoda i klaničnoj industriji.

– Iskreno, mislim da će ove novine stvarno pomoći isticanju domaće proizvodnje, jer mislim da ona ima sve neophodne kvalitete, koji treba da se na jasan i vidljiv način istaknu potrošačima – naglasio je Raketić.

Podsetio je i da Srbija ima zakon protiv genetski modifikovanih organizama (GMO) koji izričito zabranjuje promet stočne hrane koja sadrži GMO, kao i takvog mesa i hrane za ljude.

– Naši proizvođači se toga pridržavaju, što je veoma bitno za krajnje potrošače. Drugo, meso bilo kao sveže bilo kao prerađevine, nije prešlo “mnogo kilometara“, tako da je to jedna informacija koja je jako bitna – naveo je Raketić,prenosi Tanjug.

Tvrdi da ova novina neće ni na koji način uticati na rast cena mesa i prerađevina, jer obeležavanje ne izaziva nikakve dodatne troškove u procesu proizvodnje, već će samo uticati na bolju prodaju takvih namirnica. Raketić ističe da ni činjenica da se radi o domaćem mesu dobrog kvaliteta ne bi trebalo da utiče na poskupljenje takve hrane po uzoru na organske proizvode.

Ova odluka treba da pomogne ne samo potrošačima, već i domaćim proizvođačima stočne hrane, mesa, mesnih proizvoda i klaničnoj industriji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X