мај 26, 2024
Valjevo

Akcija pojačane kontrole saobraćaja

Podelite post:

Foto:Arhiv

Saobraćajna policija do kraja nedelje sprovodi akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na korišćenje sigurnosnog pojasa i načina prevoženja dece u vozilima.

Saobraćajna policija preduzima mere prema svim osobama koje za vreme vožnje u motornim vozilima ne koriste sigurnosne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i prema svim vozačima koji decu prevoze na nepropisan način.

MUP navodi da u toku prošle godine 67 poginulih vozača i 40 poginulih putnika u putničkim vozilima nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode, dok nijedno od tri deteta koja su poginula u svojstvu putnika u vozilu nije prevoženo na zakonom propisan način.

Takođe, statistika pokazuje da je 2,8 puta veća verovatnoća da će dete zadobiti teške telesne povrede ako se u vozilu prevozi van bezbednosnog sedišta ili podmetača.

Rezultati najnovijih istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja ukazuju da je procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Republici Srbiji 84,5 odsto, a na zadnjim sedištima svega 19,6 odsto.

Prema istim istraživanjima, na zakonom propisan način decu u vozilima prevozi 57,9 odsto vozača.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X