април 20, 2024
Valjevo

Trka svetskog of-roud moto šampionata biće održana uz učešće više od 300 vozača!

Podelite post:

Foto: enduro reli zlatibor/ZG.

Na obroncima Zlatibora, Tare i Mokre Gore od 18. do 21. maja održaće se jedna od osam trka ovogodišnjeg svetskog of-roud motociklističkog šampionata. Učestvovaće više od 300 takmičara iz celog sveta.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić povodom najave održavanja Xross Hard Enduro relija na Zlatiboru izjavila je da je za Republiku Srbiju, ove godine, izuzetna prilika da, prvi put u istoriji moto sporta u Srbiji, bude održana trka koja će biti deo svetskog Hard Enduro šampionata.

– Ova manifestacija će nesumnjivo otvoriti novo poglavlje razvoja turizma naše zemlje, pre svega u pravcu sportsko-rekreativnog i planinskog turizma, ali će, zahvaljujući brojnim posetiocima iz celog sveta, doprineti i pozicioniranju Srbije kao značajne svetske turističke destinacije – rekla je ministarka Matić.

Ona je dodala da je organizacija ovog događaja u Srbiji, kao jednoj od osam zemalja na svetu gde se ova trka održava, od posebnog značaja za naš planinski turizam, podsetivši da je Zlatibor među tri najposećenije destinacije u Srbiji.

Branislav Đurić, idejni pokretač i organizator ove hard enduro moto trke, naglasio je da se ove trke u Srbiji održavaju od 2014. godine, a nekoliko godina na Zlatiboru.

– Prošle godine nas je kontaktirala Svetska motociklistička federacija (koja je u rangu, na primer, Fife u fudbalu), čiji delegati su prošle godine došli da vide konfiguraciju terena, smeštajne i logističke kapacitete na Zlatiboru, i nakon toga dali „zeleno svetlo“ da se ovde organizuje jedna od osam trka ovogodišnjeg svetskog šampionata – rekao Đurić.

A zadovoljstvo što će se ovaj veliki svetski događaj održati na Zlatiboru ne krije I predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

– Upustili smo se u organizaciju jedne međunarodne hard enduro motociklističke trke jer imamo infrastrukturu, tehničke i ljudske kapacitete, a svakako smo i sve prepoznatljiviji u oblasti sportsko-rekreativnog turizma, i onog na najvišem svetskom nivou. Ovo je jedan veoma važan događaj za Zlatibor, opštinu Čajetina, regiju Zapadne Srbije i celu našu zemlju – rekao je u ime domaćina trke predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Na Zlatiboru u prva dva meseca registrovano je ukupno 34.814 turista, što predstavlja rast od 27,5 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X