јул 27, 2024
Valjevo

Poslednji rok za prijavu godišnjeg poreza na dohodak 16. maj

Podelite post:

Foto:Arhiv

Poreska prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2021. godinu podnosi se najkasnije do 16. maja jer je poslednji dan predviđenog zakonskog roka neradan dan – nedelja, 15. maj.

Godišnji porez na dohodak građana plaćaju fizička lica koja su u kalendarskoj godini ostvarila dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom u Srbiji, tačnije oni građani koji su zaradili više od 3,2 miliona dinara.

„Neoporezivi iznos dohotka za 2021. godinu iznosi 3.268.224 dinara i jednak je visini trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade po zaposlenom u Srbiji u godini za koju se utvrđuje porez, a prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike”, navodi Ministarstvo finansija.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna godišnja zarada po zaposlenom u 2021. godini iznosila je milion dinara (1.089.408 dinara).

Prihodi koji se oporezuju su prihodi ostvareni u periodu od 1. januara do 31. decembra 2021. godine, nezavisno od toga za koji su period isplaćeni i to na osnovu:

– zarada,

– oporezivog prihoda od samostalne delatnosti,

– oporezivog prihoda od autorskih i srodnih prava i prava industrijske svojine,

– oporezivog prihoda od nepokretnosti,

– oporezivog prihoda od davanja u zakup pokretnih stvari,

– oporezivog prihoda sportista i sportskih stručnjaka,

– prihoda od pružanja ugostiteljskih usluga.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X