јун 18, 2024
Valjevo

Tabaković: Inflacija u Srbiji među najnižima u Evropi

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da se Srbija sa inflacijom od 9,1 odsto nalazi na „začelju“ Evrope, da rate stambenih dinarskih kredita mogu da se povećaju od 45 dinara do 250 dinara, u zavisnosti od iznosa i dužine otplate, ali i da ne veruje da će biti naglih povećanja rata za kredite u evrima.

Tabaković je za RTS kazala da je Srbiji po visini inflacije slična Mađarskoj, dok Litvanija, Poljska, Češka imaju dvocifrenu .

„Ovakva inflacija nije sreća i slučajnost, već posledica rada. Mi smo odbrambene mehanizme gradili kada je to bilo moguće. Od 2017. do 2019. godine Srbija je kupovala pet milijardi evra što je bilo dovoljno da i u pandemiji prodamo 1,45 milijardi evra i zadržimo stabilnost, a 2021. smo ponovo kupovali. Onda su se spojile tri krize – nezavršena pandemija, energetska kriza i rat u Ukrajini – imamo čime da održimo relativnu stabilnost kursa“, naglasila je guvernerka NBS.

Istakla je da je kurs najznačajniji kao sidro koje održava inflaciju i omogućava da se građanima da sigurnost i podsetila da je samo u martu na odbranu dinara potrošeno 1,16 milijardi evra.

„Iako smo u martu najviše intervenisali, i dalje imamo devizne neto rezerve 11,6 milijardi, više nego dvostruko od sume koju sam nasledila“, objasnila je guvernerka NBS.

Podsetila je da je Srbija imala sedam godina niske stabilne inflacije i devet godina stabilnog kursa. Rekla je da sada građani osećaju „uvezenu inflaciju“, ali da NBS može da garantuje stabilnost.

Posavetovala je građane i da ne treba da kupuju evro, jer je poverenje u državu sačuvano zbog stabilnosti kursa. „Građani treba da štede u dinarima, jer je to ekonomska računica, zato što sve računice koje mi dajemo to pokazuju“, kazala je Tabaković.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X