април 20, 2024
Valjevo

SVADBE U SRBIJI POSKUPELE! Mladenci se zbog CENA odriču i dekoracije, a evo koliko košta najjeftiniji meni

Podelite post:

Foto:wedluxe.rs

Kovid mere su popustile, a mladenci su končno dočekali da naprave svadbe, međutim termini za venčanja su popunjeni čak do juna 2023. godine, a cene su skočile.

Cena menija, odnosno stolice po gostu skočila je miniumu za 3 evra, a matičari za cene svojih usluga na terenu naplaćuju i visoku cifru u Valjevu od 8.820 dinara, vikendom venčanje košta 1.190 dinara, dok radnim danom 1.010 dinara.

Što se tiče crkvenog venčanja, one su uglavnom ostale iste i kreću se oko 12.000 dinara.

Ono što je ostalo isto u odnosu na ranije godine je cena muzike, a većina muzičara radi za bakiš uz doplatu ili visoku cifru koja iznosi i do 4.000 evra.

U Srbiji se godišnje održi oko 25.000 venčanja, a ove godine se očekuje da ih bude 30 odsto više u odnosu na prethodne, pa je zbog toga gužva u restoranima, crkvama, kod matičara kažu oni koji se bave organizacijom.

Meni skuplji za minimum 3 evra

Iz Ivent industrije Srbije kaže da su širom Srbije popunjenji svi termini tokom sezone, koja počinje prvog vikenda nakon Vaskrsa i traje do početka novembra.

 Imamo i zakazane svadbe za narednu godinu, negde na jesen, a činjenica da je da dosta planiranih svadbi od prošle i pretprošle godine premešteno za ovu ili narednu.  Kada su te cene ugovarane, bile su drugačije, dok su sada podignute čak 15 do 20 odsto i to uglavnom zbog cene hrane, energenata, kao i rasta zarada zaposlenih. U proseku nigde u Srbiji sada nema cene menija ispod 20 evra, dok je u Valjevu od 18- 25 evra po gostu u zavisnosti od tipa restorana i menija.

 Nije tu samo plaćanje svečane sale i hrane već su sve ostale neophodne potrepštine poskupele. Počev od odela, venčanica… pa su tako i rasveta i pirotehnička sredstva poskupela.

Zbog ovakvih cena pojedini mladenci odlučili su da se odreknu vatrometa, skupih venčanica, kao i nekih segmenata dekoracije ili odaberu restoran koji je radnim danima jeftiniji nego vikendom.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X