мај 28, 2024
Valjevo

Dani godišnjeg odmora iz 2021. mogu da se iskoriste i u 2023. godini

Podelite post:

Foto:Pixabay

Vlada Srbije preporučila je svim poslodavcima da zaposlenima koji zbog pandemije korona virusa nisu mogli da iskoriste odmor za 2021. godinu omoguće da ga započnu i iskoriste do kraja ove godine, odnosno do 30. juna naredne godine. Zaključak Vlade Srbije objavljen je u Službenom glasniku 11. marta. Takva preporuka bila je i prošle godine.

„Preporučuje se poslodavcima na teritoriji Srbije da zaposlenima koji zbog prirode posla u vanrednim okolnostima usled pandemije zarazne bolesti Covid-19 ili zbog privremene sprečenosti za rad usled oboljenja od korona virusa, kao i zbog određivanja izolacije nisu iskoristili pripadajući godišnji odmor da im se omogući da ga iskoriste“, istakli su u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za Euronews Srbija.

Poslodavci imaju opciju da omoguće zaposlenima da do kraja godine iskoriste godišnji odmor ili da prvi deo odmora, u trajanju od najmanje dve radne nedelje neprekidno, iskoriste zaključno sa 31. decembrom ove godine, a preostali deo zaključno sa 30. junom 2023. godine.

Naknada zarade za vreme korišćenja godišnjeg odmora utvrđuje u skladu sa Zakonom o radu, u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci.

Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata kaže da se taj sindikat obraćao resornom ministarstvu, ali da su tražili i podršku Ministarstva zdravlja da se omogući zaposlenima da iskoriste godišnji odmor od prošle godine.

„Potpuno je opravdana i ispravna preporuka da se mogu godišnji odmori naknadno iskoristiti, jer niko nema pravo da uskraćuje zaposlenom njegovo zakonom utvrđeno pravo na korišćenje godišnjeg odmora. I mi smo svojom inicijativom doprineli donošenju takve odluke, kroz urgiranje u ministarstvima i Vladi Srbije“, izjavila je Savić za Euronews Srbija.

Podseća da mnogi zapososleni tokom pandemije nisu mogli da koriste godišnji odmor, jer im je bilo uskraćeno, a bilo je i onih koji su dobrovoljno pristajali da ostanu da rade, jer je bio manjak zaposlenih u svim sektorima.

Sličnu preporuku Vlada Srbije donela je i prošle godine za korištenje odmora iz 2020. godine i većina poslodavaca je tu preporuku prihvatila, ali je bilo i onih gde to nije poštovano.

„Kada je nešto na nivou preporuke i nije obavezujuće, onda imamo šarenoliku situaciju. Neki poslodavci su poštovali preporuku i omogućili korištenje starog godišnjeg odmora, dok neki nisu. Svuda gde imamo organizovane sindikate poslodavci su 100 odsto se pridržavali preporuke. Ima situacija, javljali su mi se radnici, gde to nije poštovano. Nekima je plaćeno, a negde je prošlo i bez plaćanja i bez odmora. Uvek se lomi preko leđa radnika“, ocenila je Savić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X