мај 18, 2024
Valjevo

ŠTA KAŽE ZAKON? Često se susrećemo sa zloupotrebom službenog položaja!

Podelite post:

Foto: Pravda.rs

Šta kaže zakon, ko je pod lupom ?

U poslednje vreme se često susrećemo i čujemo da neko od direktora državnih, javnih sektora, takođe i privatnih ponaša se bahato, na razne načine od zloupotrebe službenog položaja, mobinga i drugih nedozvoljenih radnji.

Takođe, postavljanjem kamera, ozvučenih prostora, snimanje radnika čak i u toaletima, snimanje mobilnim telefonima, video zapisima, tonskim, slikanjem i slično. U koje se svrstavaju nedozvoljene radnje i protivzakonite mere.

Međutim, mnogo direktora, poslodavaca svojim ponašanjem, često tretirajući društvenu imovinu kao lićnu u smislu iskorišćenja u lične svrhe. Takodje, poslovna putovanja koriste kao lična, upotrebljavajući lična vozila koja ne pripadaju voznom parku preduzeća ili ustanove, zloupotrebljavajući svoj polozaj, izbegavajući  prikazivanje rute poslovnog putovanja, vreme i trajanje boravka na taj način pribavljajući sebi korist, pisanjem ogromnim brojem prekovremenih radnih sati, na taj način dovode u zabludu instituciju i zaposlene. Međutim, ima i onih koji vrše  zloupotrebe službenh vozila, gde na sličan način izvlače ličnu korist. Često se dešava da sami sebi određuju lične dohotke, bonuse, stimulacije i razne druge benefite, što je protiv zakona.

Tako da se zaposleni suočavaju sa raznim vrstama diskriminacije, obmane od svojih nadređenih, gde  često institucije dovedu pred stečaj i tešku finansijsku situaciju, baš zbog zloupotrebe položaja i nedovoljno zadovoljenih ličnih apetita.

foto:Tanjug

Među svim navedenim zloupotrebama, često su izmišljena radna mesta, zapošljavanje bez objavljenih konkursa, privremeno-povremeno zaposlenih, takodje bez potrebe i pokrića, koji za ta radna mesta obično nisu kvalifikovani, a koje plaćaju iz sopstvenih sredstava institucije ili privrednog društva.

Takođe, prilikom zapošljavanja dolazi do zloupotrebe i vršenja uticaja, gde visoke svote novca pribavljaju od klijenata, raznih poklona skupuh, vrednih i manje vrednih.

U slučaju da nisu zadovoljeni lični apetiti, isti obmanuti bivaju odbačeni bez odgovora?!

Krivično delo „trgovina uticajem“ sastoji se u primanju poklona, nagrade ili kakve druge koristi u cilju posredovanja da se izvrši ili ne izvrši neka službena radnja, pri čemu samo posredovanje treba da se ostvari korišćenjem svog službenog ili društvenog položaja, ili stvarnog ili pretpostavljenog uticaja, ali za postojanje ovog krivičnog dela nije neophodno da je došlo do posredovanja, već je dovoljno da je učinilac primio nagradu ili kakvu drugu korist da bi posredovao da se izvrši ili ne izvrši neka službena radnja.

Država je rešila stati na kraj, zlouptrebi donošenjem izmena, kontrolama u mnogim institucijama, prevashodno koje su od velikog znacaja za državu, grad i društvo.

Ovih dana smo svedoci da inspektori za privredni kriminal i korupciju često obilaze institucije i preduzeća na teritoriji cele Srbije. „Mora da se izvrši čistka“, kako je i nagovestio predsednik Vučić ovih dana. Upravo je i počelo sprovođenje istih mera.

Zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja u pravu Republike Srbije

U uvodnom delu rada govori se o najosnovnijim karakteristikama javnog i privatnog sektora, uz isticanje značaja njihovog međuuticaja. Izlaganje, nakon toga, nastavlja se prikazom i analizom krivičnog dela „zloupotreba službenog položaja“, inkriminaciji koja sankcioniše isključivo ponašanja službenog lica (više ne i odgovornog lica, što je bio slučaj  izmena i dopuna našeg Krivičnog zakonika od 24.12.2012. godine).

Međutim, navedena inkriminacija je i dalje sporna, jer nije precizno određena te time obuhvata veoma širok dijapazon ponašanja, što predstavlja povredu načela zakonitosti i vodi arbitrernosti, a time i ugrožavanju principa pravne države. Dalje, rad se bavi potpuno novom krivičnopravnom
odredbom koja se zove: „zloupotreba položaja odgovornog lica“ (čl. 234, Krivičnog zakonika Republike Srbije). Nakon predstavljanja samih inkriminacija, izlaganje se okončava razmatranjem razloga uvođenja navedenih inkriminacija u kazneni sistem Republike Srbije i njihovim značajem za
naš krivičnopravni sistem.

Član 359 Zloupotreba službenog položaja

(1) Službeno lice koje iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granice svog službenog ovlašćenja ili nevršenjem svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugom fizičkom ili pravnom licu kakvu korist, drugom nanese kakvu štetu ili teže povredi prava drugog,
kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

(2) Ako je izvršenjem dela iz stava 1. ovog člana pribavljena imovinska korist u iznosu preko četristopedeset hiljada dinara,
učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.

(3) Ako vrednost pribavljene imovinske koristi prelazi iznos od milion i petsto hiljada dinara,
učinilac će se kazniti zatvorom od dve do dvanaest godina.

Zakon upravo navodi ko je pod lupom ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X