јун 18, 2024
Valjevo

Rotari kluba Valjevo „Čist vazduh za zdravu decu“

Podelite post:

Foto: valjevonadlanu.rs

Rotatri klub Valjevo na ovaj način realizuje humanitarnu akciji „Čist vazduh za zdravu decu“, u okviru koje smo, uz pomoć prijatelja kluba i drugih Rotari klubova, kupili 25 prečišćivača vazduha za potrebe jaslenih grupa Predškolske ustanove „Milica Nožica“ u Valjevu.

Posebnu zahvalnost dugujemo drugim Rotari klubovima i prijateljima kluba koji su pomogli da se ova akcije realizuje a to su: Urban Technic, STR Maja, SZR Mivex, X Brend system, STR Lord MN, Piramida drema, RK Sombor, RK Metropoliten, RK Stari Grad i Rotari E klub.

April mesec nam donosi punu radost proleća, sa više sunca, lepog vremena, budi želju da iskoristimo svaki lep dan u šetnji i druženju sa porodicom i prijateljima. Ali treba da razmišljamo i o tome da je april mesec posvećen jednoj od sedam oblasti delovanja Rotarija – zdravlju majke i deteta.

Treba napomenuti da je 7. april svetski Dan zdravlja, 15. april svetski Dan porodice a 22. april – svetski Dan planete Zemlje. Upravo iz tog razloga, odlučili smo da kroz ovu akciju dočekamo Dan planete Zemlje i da ukažemo na značaj čistog vazduha i zdravlja dece, što je svakako jedan od glavnih ciljeva i tema Rotari mreže.

Valjevo je nažalost jedan od gradova sa najozbiljnijim problemom aerozagađenja u Srbiji. Zato je ova akcija od izuzetne važnosti za zdravlje dece i najmlađih, jer zagađen vazduh može biti uzrok na desetine respiratornih i drugih sistemskih bolesti i alergija. Deca u predškolskim ustanovama veliki deo dana provode u zatvorenom prostoru, posebno tokom zimskih meseci, a većina predškolskih ustanova je smeštena u zonama visoke zagađenosti, pa je ova akcija tim važnija.

Mi u Rotary klubu Valjevo često govorimo o problemu aerozagađenja i pokušavamo da doprinesemo rešenju koliko je to u našoj moći. Ono što smo mi poželeli jeste da doprinesemo bar u nekoj meri da se ove posledice, koje aerozagađenje ostavlja, koliko toliko ublaže.

Članovi Rotari kluba Valjevo su prethodne godine poklonili 29 ovakvih uređaja Odeljenju za neonatologiju i pedijatriju Opšte bolnice Valjevu.

Rotari klub bavi se pre svega humanitarnim radom, odnosno pružanju pomoći lokalnoj zajednici u kojoj Rotariajnci žive i rade. Ove godine Rotari klub Valjevo obeležava 25 godina postojanja i rada koje su obeleželi brojne uspešne akcije a naravno u planu je da se ovakvim akcijama dalje nastavi.
Rotarijanci širom sveta, članovi Rotari internacionala, jedne od najvećih međunarodnih organizacija, njih preko 1,2 miliona članova, okupljenih u više od 30hiljada klubova u 180 zemalja, posvećeni su razvoju profesija svojih članova, humanitarnom radu u lokalnoj zajednici i očuvanju mira.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X