мај 30, 2024
Valjevo

Od prvog maja po novom e-fiskalizacija i e-fakture

Podelite post:

Foto:Arhiv

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Slavica Savičić obratila se na završnoj obuci povodom uvođenja novog modela e-faktura za korisnike javnog sektora.

Ona je rekla da je cilj skupa da njihovi predstavnici dobiju dodatne informacije i da im se približi novi sistem, koji za njih počinje 1. maja.

Podsetila je da će prvo startovati javni sektor, a potom će se sistem e-faktura uvoditi i u privatni sektor, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

„Osnovni cilj je postizanje transparentnosti, efikasnosti, suzbijanja sive ekonomije. To su strateški ciljevi kojim težimo, tako da e-fakture i e-fiskalizacija služe kako bismo imali bolju kontrolu nad sistemom svih transakcija u Republici Srbiji, što će doprineti i budžetu. To je bio i zahtev privrede, a ovim se i njima olakšava poslovanje“, navela je Savičićeva.

„Zakon o e-fakturama nam je bitan jer smo uspeli da realizujemo dugogodišnji zahtev privrede, a to je da poslovanje bude transparetnije i bolje, brže i efikasnije. S druge strane, uključili smo i javni sektor, što će doprineti transparentnosti i efikasnosti. Smatramo da je ovo bitno i za privredu i za državu“, rekla je Savičićeva.

Ona je dodala da je taj proces bio izazovan, jer se radi o dve potpuno nove oblasti, kao i da su oba zakona bila zahtevna.

„Što se tiče e-faktura, bio je izazov da se apsolutno uklopimo u sve trendove koji su zastupljeni u Evropi. Zakon je usklađen sa direktivama EU. Pokupili smo sve ono što smo mislili da je najbolja praksa u toj oblasti. Čini mi se da idemo i korak ispred u odnosu na druge evropske zemlje što nam ide u prilog“, rekla je Savičićeva i dodala da su pripremljeni svi tehnički aspekti za primenu e-faktura.

Podsetila je da je produkciona verzija Sistema elektronskih faktura dostupna na adresi https://efaktura.mfin.gov.rs/ od 11. aprila, kada je prva faktura uspešno prošla kroz novi sistem.

Registracija na produkcionoj verziji Sistema elektronskih faktura će se automatski preneti i na demo-verziju tog sistema, u slučaju da nije otvoren nalog na novoj demo-verziji. Nova demo-verzija Sistema elektronskih faktura je dostupna na adresi https://demoefaktura.mfin.gov.rs/.

Kako je napomenula, korišćenje sistema elektronskih faktura će biti besplatno.

Zakonom je propisano da od 1. maja nastupa obaveza subjekta javnog sektora da primaju i čuvaju elektronske fakture i da izdaju elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora. Takođe, tada nastupa obaveza subjekata privatnog sektora da izdaju elektronsku fakturu subjektu javnog sektora. Obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od subjekta javnog sektora, primenjivaće se od 1. jula 2022. godine.

Obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora nastupaju od 1. januara 2023. godine. To su ujedno i datumi od kada se primenjuje i obaveza da se elektronski evidentira obračun poreza na dodatu vrednost.

Završnu obuku su organizovali Ministarstvo finansija i NALED, a Marko Danon iz NALED-a kaže da se ta organizacija već dugo zalaže za uvođenje ovog sistema. Kako je rekao, to je veliki potencijal za privredu, jer se digitalizuje proces nadzora u celoj privredi, ali i za državu, koja će da ima unapređenu kontrolu – nadzor, nad tim procesima.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X