април 27, 2024
Valjevo

U Zapadnoj Evropi starosna granica oko 65 godina, u regionu najduže rade Crnogorci

Podelite post:

Foto:Pixabay.com

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) objavio je uslove za ostvarivanje prava u 2022. godini za sve građane koji su deo radnog staža ostvarili u inostranstvu, tačnije u svim državama sa kojima Republika Srbija ima potpisane sporazume o socijalnoj sigurnosti.

Na spisku se nalaze Nemačka, Mađarska, Švajcarska, Kipar, Rusija, Italija, Bugarska, Luksemburg, Belgija, Poljska, Češka, Grčka, Norveška, Francuska, Rumunija, Danska, Švedska, Engleska, Holandija, Austrija, Slovačka, Kanada i Kvebek. Kada je reč o regionu, tu su Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Republika Srpska, Severna Makedonija, Hrvatska i Slovenija.

Među omiljenim destinacijama srpskih gastarbajtera, zemljama u kojima su mnogi ostvarili deo radnog staža, svakako su razvijene ekonomije Zapadne Evrope poput Nemačke, Austrije i Švajcarske.

Nemačka

Prema podacima Centralnog saveta Srba u Nemačkoj, u toj zemlji živi oko 700.000 građana Srbije. Za ostvarivanje prava po osnovu radnog staža u najvećoj evropskoj ekonomiji, uslov za starosnu penziju je isti za muškarce i žene, a to je da su navršili 65 godina života, da imaju najmanje pet godina staža osiguranja, i da su najmanje 12 meseci radili u Nemačkoj, dok se za osiguranike koji su rođeni posle 1. januara 1947. godine starosna granica povećava.

U prevremenu starosnu penziju može se otići sa 63 godine života, ali je potrebno i ukupno 35 godina penzijskog staža, od čega bar 12 meseci u Nemačkoj. Kada je reč o onima koji su rođeni između 1949. i 1963. godine, oni mogu u prevremenu penziju sa navršene 62 godine života i 35 godina penzijskog staža, uz isti uslov da su najmanje 12 meseci radili u Nemačkoj. Za one rođene nakon 1964. godine, starosna granica za odlazak u penziju je 67 godina, čak i nakon 35 godina staža.

Kada je reč o invalidskoj penziji, uslov je da je nastao gubitak radne sposobnosti, kao i 60 meseci staža osiguranja, od čega 36 meseci treba da bude u poslednjih pet godina od podnetog zahteva.

Foto: Pixabay.com

Austrija

Druga omiljena destinacija srpske dijaspore je Austrija, gde živi oko 350.000 građana Srbije. Kada je reč o onima koji su radni staž stekli u Austriji, uslov za starosnu penziju za muškarce je 65 godina starosti, dok je za žene 60 godina. I za jedne i za druge je uslov najmanje 15 godina staža, od čega bi 12 meseci trebalo da bude ostvareno u Austriji.

Muškarci i žene, takođe, mogu u prevremenu starosnu penziju pre 65, odnosno 60 godina života ukoliko su ostvarili 36 godina i šest meseci staža. Izuzetak od ovoga su žene rođene posle 1. oktobra 1957. godine i muškarci rođeni posle 1. oktobra 1952. godine i oni nemaju pravo na prevremenu starosnu penziju.

Kada je reč o takozvanoj koridor penziji, ona se trenutno priznaje samo muškarcima, i to sa navršene 62 godine života i 39 godina staža. Za žene će ova vrsta penzije biti moguća tek od 2028. godine.

Uslov za invalidsku penziju je utvrđena invalidnost i 15 godina staža, od čega najmanje 12 meseci u Austriji, a u posebnim uslovima je moguće steći invalidsku penziju i sa manje od 15 godina staža.

Porodičnu penziju pod određenim uslovima mogu ostvariti udovica, udovac i deca. Razvedena supruga može steći pravo na porodičnu penziju samo u slučaju da je pokojni osiguranik bio dužan da je izdržava.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X