март 28, 2024
Valjevo

VUČIĆ: POJEFTINILO GORIVO! Evo koliko sada koštaju dizel i benzin!

Podelite post:

Foto: Arhiv

Kako je napomenuo predsednik Vučić, cene su trebale u proseku da skoče za jedan dinar, umesto toga biće niže.

Nova maksimalna cena evro dizela, narednih sedam dana, biće 202 dinara, dok će evro premijum BMB 95 koštati 180 dinara, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Nove cene važiće do sledećeg petka, kada će ministarstvo objaviti nove iznose maksimalnih maloprodajnih vrednosti za ove dve vrste goriva.

Predsednik Vučić se tokom obraćanja naciji dotakao i skoka cena energenata.

– Mi se suočavamo s velikom kriziom energenata u svetu. Orban je sankcije za rusku naftu nazvao bacanjem atomske bombe. Suočavamo se sa velikom krizom energenata u Evropi i svetu. Mi imamo određene količine nafte, oko 800.000 tona na godišnjem nivou, eksploataciono pravo pripada NIS– istakao je on.

– Tražio sam od Gasproma da spuste cene nafte i naftnih derivata, zato što su oni išli od cene koja je na međunarodnom tržištu. Sad sam ih zamolio da uzmu u obzir da je 20 odsto nafte koju koriste nafta iz Srbije i da bi bilo fer da spuste cenu. Ne koristim to kao dovoljan razlog da bih spustio cenu, već se držimo svoga i svoje politike. Razlog je racionalan ako uzmete 800.000 tona iz Srbije izvede se računica koja ide u našu korist – kaže predsednik.

 Mi smo izgubili u martu 36 miliona evra od akciza, dali smo građanima da kupuju skupu, ali ne preskupu naftu u odnosu na svetske cene, a neki su prijavili profit od 80 miliona evra. Nije lepo da država gubi 36 miliona, a vi imate profit od 80 miliona evra. Ja sam zahvalan svima iz NIS-a i drugih kompanija koje su nas podržale kada sam rekao – cene u rikverc.

– Cene će biti oko 10 dinara niže ako se ne varam. Nigde ne sme da pređe cena 197 dinara – precizirao je Vučić, i nastavio da predstavlja do tančina koje cene će biti na snazi sinoć od 20 sati.

Cena od 197 dinara važiće za dizel. Benzin će koštati 180 dinara.

Kako je napomenuo, cene su trebale u proseku da skoče za jedan dinar. Umesto toga, cene će biti niže.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X