28 маја, 2023
Valjevo

Dan Evrope: Valjevo za zdravu životnu sredinu

Podelite post:

Evropski pokret u Valjevu se ovo godine pridružio obeležavanju Dana Evrope partnerskim organizacijama u Beogradu i još nekoliko gradova u Srbiji, tako što je organizovao razgovor sa aktivistima i stručnjacima o tome kako doprineti zaštiti životne sredine kao jednoj od veoma bitnih evropskih vrednosti. Razgovaralo se o tome kako poboljšati obaveštenost javnosti o stanju životne sredine i kako, pre svega, podržati građane da se uključe u odlučivanje i zaštite svoja prava kada je reč o pravu na zdravu životnu sredinu.

O primeni Arhuske konvencije i iskustvima u toj oblasti govorio je Srđan Matović, osnivač Arhus centra iz Kragujevca. On je u Valjevu kazao da je proces pridruživanja Evropskoj Uniji predstavlja kreiranje ambijenta u kome naši građani normalno žive. „Da imamo čist vazduh, da nam ne zagađuju vodu, da nam se ne dovode prljave tehnologije, da se svi u Srbiji borimo protiv eksploatacije litijuma i bora. Ja se kao lekar i javno zdravstveni radnik zalažem da zaštita životne sredine ima veći značaj nego što je to do sada bio slučaj“-smatra Matović. „Valjevo se brani u Lukavcu“-rekao je advokat Sreten Đorđević koji pruža pravnu pomoć neformalnoj grupi „Marš sa Kolubare“ u borbi za zaštitu životne sredine koja je ugrožena istraživanjem rezervi bora i litujuma u pomenutom valjevskom selu.

On je naglasio da su merenja kvaliteta podzemnih voda u selu Lukavac kod Valjeva pokazala prisustvo elementa bora u vodi u količinama koje predstavljaju nekoliko hiljada puta veće koncentracija od dozvoljenih. Takođe je naglasio da mu poznavanje Arhuske konvencije predstavlja dobar alat u pravnim sporovima koje vodi u oblasti zaštite životne sredine.

Dušan Perić, aktivista neformalne grupe „Komšiluk“ koja se bori protiv izgradnje benzinske pumpe u centru grada u stambenoj zoni rekao je da su se žitelji dve stambene zgrade u centru Valjeva okupili da zaštite svoje stanove i kuće jer veruju da bi bezinska pumpa pogoršala kvalitet vazduha u neposrednom okruženju. „Demokratija se iz institucija premestila na ulice“-rekao je Vladimir Pantić, aktivista Evropskog pokreta. On je istakao da građani imaju pravo i treba da učestvuju u odlučivanju koje se tiče životne sredine.

Učesnici razgovora su se saglasili da je potrebna međusobna podrška i saradnja da bi se odbranilo pravo na zdravu životnu sredinu koja je ugrožena kako od velikih korporacija tako i od manjih ali vrlo štetnih projekata koji se realizuju u naseljenim mestima ili zaštićenoj priorodi. Zaključeno je da je Arhuska konvencija dobar alat koji može pomoći da se zaštiti pravo građana na informacije o životnoj sredini, ali i sredstvo čijim korišćenjem je moguće učestvovati u odlučivanju o zaštiti svoja prava kada je reč o životnoj sredini.

Razgovor koji je danas organizovao Evropski pokret u Srbiji-Valjevo deo je nacionalnog programa obeležavanja 9. maja Dana Evrope i Dana pobede. Takođe, u maju ove godine se navršava 13 godina otkako je Republika Srbija ratifikovala Arhusku konvenciju. Narodni poslanici u Beogradu su u maju 2009. godine usvojili Zakon o potvrđivanju Konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine. Razgovor koji je danas održan u Valjevu imao je za cilj da promoviše evopske ideje i evropske vrednosti, pre svega mir među narodima i pravo na zdravu životnu sredinu.

Evropski pokret u Srbiji-Valjevo

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X