април 20, 2024
Valjevo

Međunarodni dan sestrinstva

Podelite post:

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva Dom zdravlja Valjevo želi da istakne veliku ulogu medicinskih sestara i tehničara u suzbijanju pandemije KOVID-19 pune dve godine. Kada je bilo najpotrebnije na delu su pokazali humanost i plemenitost poziva koji su izabrali.

Zajedno sa lekarima i nemedicinskim osobljem pokazali su veliku požrtvovanost, bilo da su radili na prijemu pacijenata, testiranju, na vakcinalnom punktu, imunizaciji po seoskim ambulantama, školama i u kućnim uslovima, pružajući hitnu pomoć, prevozeći pacijente, radeći po smenama u specijalnoj bolnici Batajnica itd.

Uz nadu da je pandemija pri samom kraju, na Međunarodni dan sestrinstva 12. maja 2022. godine Dom zdravlja Valjevo ističe da su priznanje zaslužile sve medicinske sestre i tehničari zaposleni u ustanovi.

Deo kolektiva pridružiće se kolegama u Opštoj bolnici Valjevo na obeležavanju sestrinske slave Sveti Vasilije Ostroški.

Dan sestrinstva se u celom svetu obeležava 12. maja, na dan rođenja Florens Najtingejl (Firenca 1820-London 1910), začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije. Florens je sredinom 19. veka predvodila grupu od 38 medicinskih sestara koje su se brinule o ranjenicima u Turskoj. To je bila prva grupa žena koje su kao medicinski radnici otišle na front. Za vreme Krimskog rata organizovala je bolnice i uvela značajne reforme u sanitetsku službu i negu ranjenika i bolesnika. Otvorila je prvu školu za medicinske sestre, a njene učenice kasnije su otvorile škole takvog tipa u mnogim zemljama.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X