април 19, 2024
Valjevo

Izgradnja dva obdaništa najbitniji projekat u gradu

Podelite post:

Foto: valjevonadlanu.rs

Prvi rebalans budžeta grada Valjeva, čiji su predlog danas prihvatili članovi Gradskog veća, kao glavni cilj ima obezbeđivanje dovoljno sredstava za prenamenu stare 6. škole u dva vrtića. Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da je za njega lično to najbitniji projekat u ovom trenutku u gradu Valjevu i rešavanje jednog ogromnog problema, jer će lista čekanja dece za upis u vrtiće biti i veća nego prošle godine.

„Zato je važno da što pre krenemo u realizaciju i dobijemo dva nova vrtića i preko 400 mesta za boravak naših mališana. Rebalansom smo opredelili mnogo velika sredstva za nas, 173 miliona dinara, ali do kraja godine ćemo uspeti da rešimo listu čekanja i taj problem koji godinama ima Predškolska ustanova „Milica Nožica“.

Time ćemo gotovo 80%, možda i 90% pokriti listu čekanja, koja će i ove godine biti izuzetno velika. Mislim da je to sa ovim fabrikama, koje posle 16 godina Valjevo dobija kao nove investicije i otvaranje novih radnih mesta, podjednako je važno za razvoj Valjeva“, rekao je gradonačelnik Lazar Gojković, obrazlažući predlog prvog rebalansa budžeta grada Valjeva.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković

Na današnjoj sednici Gradskog veća usvojen je predlog prvog rebalansa budžeta, kojim su planirani prihodi i rashodi i preneta neutrošena sredstva u iznosu od 4.237.000.000,00 dinara sredstava budžeta grada i 73.561.672,03 dinara sredstava iz ostalih izvora budžetskih korisnika. Ukupna planirana sredstva tako će iznositi 4.310.561.672,03 dinara i u odnosu na osnovnu odluku o budžetu su uvećana za 6,64%.

„Najveći deo budžeta čine tekući prihodi od poreza, taksi i naknada koji pristižu u kontinuitetu na budžet grada Valjeva i oni su planirani u iznosu od 3.775.000.000,00 dinara. Primanja od prodaje nefinansijske imovine su planirana na 30 miliona i preneta neutrošena sredstva u iznosu od 432 miliona dinara. Porez na dohodak, dobit i kapitalne dobitke planiran je u iznosu od 2.129.000.000,00 dinara i u odnosu na osnovnu odluku uvećan je za 82 miliona dinara. Prihodi od poreza na zarade su planirani u iznosu od 1.797.000.000 dinara, porez na imovinu 519.800.000 dinara i on je uvećan u odnosu na osnovnu odluku za 20,8 miliona. U ovoj grupi porez za imovinu je i naš najznačajniji izvorni prihod – porez na imovinu obveznika koji vode poslovne knjige, odnosno pravna lica i preduzetnici koji ne vode poslovne knjige i fizička lica i on je planiran u iznosu od 385 miliona.

U okviru poreza na imovinu su i dva ustupljena prihoda – porez na nasleđe i poklon, planiran u iznosu od 29 miliona i porez na prenos apsolutnih prava, koji je planiran u iznosu od 105,8 miliona dinara. Što se tiče rashodne strane u budžetu, akcenat Ministarstva je na programskoj klasifikaciji budžeta. I ovim rebalansom smo planirali 17 programa sa svim programskim aktivnostima i utvrđenim odgovornim licima za sprovođenje istih.

Komunalne delatnosti su uvećane za oko tri miliona dinara i u okviru programa 2, programska aktivnost investiciono održavanje i javno osvetljenje je uvećana za tri miliona, lokalni ekonomski razvoj je manji za 20 miliona, razvoj turizma malo povećan iznos za oko 500.000, zaštita životne sredine je povećana za 11,3 miliona, putna infrastruktura je povećana u odnosu na osnovnu odluku za 37 miliona dinara. Za predškolsko obrazovanje i vaspitanje je najveće povećanje od 185 miliona i najveći deo se odnosi na iznos od 173 miliona za rekonstrukciju stare 6. škole i njenu promenu namene u objekat predškolske ustanove. Kod osnovnog obrazovanja, iznos je uvećan za 4 miliona, srednje obrazovanje za 800.000, socijalna i dečja zaštita za tri miliona, zdravstvena zaštita je ostala na istom nivou 46,6 miliona. Za razvoj kulture i informisanja povećan iznos za 7 miliona, za razvoj sporta i omladine je uvećan budžet u odnosnu na osnovnu odluku za jedan milion i uvedena je nova programska aktivnost, a to je da je planiran iznos od jedan milion dinara za Kancelariju za mlade. Kod programa opšte usluge lokalne samouprave povećan je iznos za 16 miliona dinara i kod programa za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, sredstva su povećana za 20 miliona dinara, tako da ukupno planirana sredstva u ovom programu iznose 50 miliona dinara“, obrazložio je predlog odluke o prvom rebalansku rukovodilac Odeljenja za budžet Željko Tabašević.

Rukovodilac Odeljenja za budžet Željko Tabašević

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je istakao da je Valjevo jedini grad u Srbiji u kome se dešava da se grade tri fabrike.

„To je fenomenalna vest da niču tri fabrike koje će zaposliti 2300 ljudi u narednom periodu. Nema grada u Srbiji koji je u sličnoj situaciji i zaista je sjajno i svi se radujemo tome. Podjednako je važno i ovo zbog čega smo radili prvi rebalans budžeta i kao što ste čuli od predstavnika predlagača, najveći iznos je od 173 miliona je opredeljen za rekonstrukciju stare 6. škole i prenamenu tog objekta u dva vrtića za Predškolsku ustanovu „Milica Nožica“. Ono što smo u rebalansu promenili se odnosu na sredstva koja su naš deo i koji mi sufinansiramo određene projekte. Za nas su jako važni projekti u vezi zaštite životne sredine, rešenja problema aerozagađenja za šta smo dobili 60 miliona dinara, po 30 miliona iz budžeta Grada i od Ministarstva rudarstva i energetike. Još jedan projekat je jako važan, a to je zamena kotlova na individualnim ložištima i taj projekat realizujemo zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine, uz učešće i sufinansiranje grada Valjeva“, rekao je na danas održanoj sednici Gradskog veća gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X