јун 15, 2024
Valjevo

DVA MILIONA GRAĐANA SLEDEĆE GODINE POSTAJU EPACIJENTI! Ovo se menja u našem zdravstvu

Podelite post:

Država će razvojem više od 20 novih elektronskih servisa pokušati da do kraja 2023. prevede oko dva miliona građana Srbije na uslugu ePacijent, kako bi se zakazivanje pregleda i druge usluge domova zdravlja i bolnica dobijale elektronskim putem, saopštio je NALED.

Navodi se kako se očekuje da već sledeće godine bude zakazano do 50 miliona usluga putem portala i mobilne aplikacije eZdravlje i tako građani brže dođu do željenog pregleda.

NALED napominje da je Akcionim planom za 2022-2023. godinu, koji je usvojila Vlada Srbije, planirano i uspostavljanje elektronskog zdravstvenog kartona do kraja godine, a već od naredne 2023, zahvaljujući sistemu eBolovanje, pacijenti neće morati da odlaze po doznake kod izabranog lekara, jer će se ceo proces odvijati onlajn.

 

Dodaje se da će uvid u jedinstveni eKarton, u kome će se nalaziti upisane dijagnoze i propisani lekovi, imati pacijent i lekari iz različitih ustanova, državnih i privatnih, koje poseti.

Na jednom mestu biće objedinjena cela istorija lečenja, što će pomoći efikasnijoj razmeni podataka između doktora opšte prakse i lekara specijalista, napominje NALED.

– Jedan od prvih koraka ka uvođenju eKartona i potpune digitalizacije biće postavljanje nove modernije IZIS platforme, a kako bi sistem potpuno funkcionisao, neophodno je njegovo uvezivanje i sa privatnim i vojnim zdravstvenim ustanovama, koje dosad nisu bile deo ovog sistema. Cilj je da do kraja godine unapređeni IZIS koristi do 30 procenata bolnica, a da se tokom 2023. uključe i preostale zdravstvene ustanove – izjavila je šef Jedinice za zdravstvo u NALED-u Jelena Radnović Vukčević.

Navodi se da se među 18 mera akcionog plana za sprovođenje Programa digitalizacije zdravstvenog sistema, nalazi i uvođenje eUputa koje će izdavati lekari specijalisti, rešavanje problema termina i uputa bez termina, kao i uvođenje jedinstvenih registara za elektronsko praćenje izdavanja recepata i potrošnje lekova, imunizacije, preležanih bolesti, nalaza i otpusnih lista.

Naglašava se da će zdravstvene institucije moći putem uvezanih baza podataka da razmenjuju informacije o rođenim i umrlima osobama, genetskim predispozicijama i slično.

NALED najavljuje da će po prvi put u našem zdravstvu početi da se primenjuje i veštačka inteligencija, koja će doprineti efikasnijoj obradi velikog broja informacija u radiološkoj dijagnostici, a proces lečenja trebalo bi da ubrza i automatizovano tumačenje laboratorijskih rezultata.

Ističe se da je glavni cilj Programa digitalizacije u zdravstvenom sistemu da se kroz proces digitalizacije osigura kvalitetnija, efikasnija i dostupnija zdravstvena zaštita kroz bezbedno korišćenje elektronskih usluga.

U razvoju Programa digitalizacije u zdravstvenom sistemu Republike Srbije za period 2022-2026 učestvovalo je više od 60 stručnjaka iz različitih državnih ustanova i udruženja uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), projekat ĆISU i USAID-a.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X