јун 20, 2024
Valjevo

Implementacija projekta „Dišite Pažljivo“

Podelite post:

Organizacija iRevolucija i organizacija NEA (Nacionalna Ekološka Ascocijacija) u partnerstvu sa Beogradskom  otvorenom školom, Mladim Istraživačima Srbije i Inženjerima za zaštitu životne sredine je 1. aprila 2022. godine  otpočela implementaciju projekta Dišite Pažljivo sa ciljem unapređenja monitoringa kvaliteta vazduha u Valjevu, dok  završetak projekta uz prezentaciju je planiran za kraj oktobra tekuće godine.

Grad Valjevo nije doneo novi Plan kvaliteta vazduha (2022-2026) u zakonskom roku, kao važan strateški dokument,  nakon čega je bojazan ka unapređenju stanja u kom se nalazimo izuzetno osnovana. Podsećanja radi, po izveštaju  Svetske zdravstvene organizacije u Valjevu oko 250 ljudi godišnje prerano izgubi život usled ovog problema,  dok po evropskoj agenciji za zaštitu životne sredine, ovaj broj je dupliran. Od 2011. usvajanjem novog Zakona o  zastiti vazduha, koji je usklađen sa EU direktivama iz oveo blasti stvoreni su uslovi za adekvatno upravljanje  kvalitetom vazduha u Srbiji, naravno i u Valjevu.

Rezutati merenja nivoa zagađenja su od početka rada stanice pokazali da Valjevo ima ozbiljan problem sa nivom  aerozagađenja. Nekoliko godina se sve svodilo na zvanične izveštaje o nivou koncentracija merenih zagađujućih  materija, bez adekvatne reakcije pre svega lokalne samouprave koja je nadležna za upravljanje zagađenjem u  Valjevu. Sa podizanjem saznanja o štetnom uticaju zagađenog vazduha na zdravlje, poraslo je interesovanje  građana za ovu sferu života i pritisak na uspavane institucije.

Državni monitoring zastupljen u Valjevu preko automatske stanice je već pokazao da je stanje alarmantno. Posebno  imajući u vidu da je na tom mernom mestu uspostavljeno i kontinuarno uzorkovanje vazduha koje omogućava  najpreciznije laboratorijsko detektovanje koncentracija PM čestica, kao i sadržaj teških metala u njima. Sekundarno,  lokalna samouprava je u zakonskoj obavezi da vrši lokalni monotoring kvaliteta vazduha da bi povećali količinu  informacija o eventualnoj prostornoj raspostranjenosti aerozagađenja ili ako postoji sumnja da podaci iz državnog  monitoringa nisu dovojni za kategorizaciju kvaliteta vazduha i izbor mera za poboljšanje stanja.

Obzirom da ne možemo da se oslonimo na donošenje novog PKV2022-2026 naša ideja koju želimo da sprovedemo  u narednom periodu osloniće se na aktuelan Program kontrole vazduha 2021-2023 koji je na snazi. Naši specifični  ciljevi projekta jesu da uspostavimo kontinuirani nezavisni građanski monitoring kvaliteta vazduha ali i da  obezbedimo dostupnost informacija o zagađenju vazduha u realnom vremenu prikazujući podatke o prosečnim  časovnim i dnevnim vrednostima u saradnji sa lokalnim online medijima.

Kako bismo osnažili participaciju Građanki i Građana Valjeva, iRevolucija će sprovesti kampanju „DišitePažljivo“ u  kojoj će naši sugrađani izraziti svoj stav o situaciji sa kojom se suočavaju. Na kraju projekta predstavićemo našu  analizu široj, zainteresovanoj javnosti, ali ipak usmerenu ka specifičnoj ciljnog grupi – entitetima uključenim u  monitoring vazduha kao i predstavnicima lokalne samouprave.

Projekat Dišite Pažljivo se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Zeleni inkubator“, uz finansijsku podršku Evropske unije i  Fondacije Fridrih Ebert. Sadržaj ove stranice nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske otvorene škole, i za njega je isključivo odgovorno  Udruženje iRevolucija.

Foto/veb-sajt-gr-vizual

iRevolucija TIM

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X