април 16, 2024
Valjevo

Živorad Nedeljković je ovogodišnji dobitnik nagrade “Desanka Maksimović”,

Podelite post:

www.valjevo.rs

Živorad Nedeljković je ovogodišnji dobitnik nagrade za poeziju “Desanka Maksimović”, koja je dodeljena danas u Brankovini kod Valjeva.

Svečanosti u Spomen – kompleksu, prethodio je “Poetski čas valjevskih đaka u spomen Desanki” na Trgu pesništva u Valjevu, nakon čega je tradicionalno u Brankovini položeno cveće na humku Desanke Maksimović.

Nagrada “Desanka Maksimović” dodeljuje se za celokupan doprinos srpskoj poeziji, a osnovana je na inicijativu Skupštine opštine Valjevo.

“U ime Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović”, organizatora ove svečane dodele nagrade “Desanka Maksimović”, izražavam radost što smo ponovo zajedno u pitomoj Desankinoj Brankovini. Čekanje na ovaj susret bilo je dugo i neoprostivo. Nemamo više vremena da se osvrćemo i vraćamo, upozorila nas je Desanka u pesmi, dovoljno smo ga izgubili i zato moramo nastaviti. Sada treba misliti na večno i neobuhvatno, jer poezija takva jeste. Želim svima toplu dobrodošlicu, a ovogodišnjem laureatu Živoradu Nedeljkoviću, čestitam zasluženu nagradu i doborodošlicu u porodicu dobitnika Desankine nagrade”, naglasila je Violeta Milošević, direktorka Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” Valjevo.

Član gradskog veća grada Valjeva pozdravio je prisutne goste, izražavajući zadovoljstvo što je posle dve godine pandemije ponovo organizovana dodela nagrade.

“Grad Valjevo će kao i uvek podržavati ovakve događaje. Hvala još jednom svima, uživajte na ovom divnom mestu i učinimo sve da naša Desanka ne samo kroz sećanje, nego kroz ovakve događaje živi zauvek”, poručio je Nenad Patijarević, član Gradskog veća.

Nagradu je uručila predstavnica Zadužbine “Desanka Maksimović” prof. dr Zorana Opačić.

“Imam zadovoljstvo da vam se danas obratim na ovom divnom mestu. Zadužbina sledeće nedelje obeležava jubilej od pune tri decenije postojanja, služi na čast srpskoj kulturi i na ponos njenim osnivačima i Narodnoj biblioteci i Skupštini grada Valjeva i porodici Desanke Maksimović. Za svoje tri decenije postojanja zadužbina ima rezultate vredne hvale. Kapitalni projekti, digitalizovana celokupna dela Desanke Maksimović i više od stotinu monografskih publikacija, posvećana ne samo očuvanju i promovisanju velikog književnog dela i lika naše spisateljice, već i promovisanju najviših vrednosti srpske poezije, kao i razvoju nauke i književnosti. Svega toga ne bi bilo da je svojim zalaganjem nisu izgradili i održali neki od naših najznačajnijih profesora, akademika, književnih kritičara, istoričara, koji su se o zadužbini starali, pa je zadužbina izrasla kao mesto sjedinjavanja umnog, organizacionog i pesničkog rada, sve u slavu i pod okriljem Desanke Maksimović. Posle dve strašne godine pandemije, sa velikim zadovoljstvom opet smo se okupili u Brankovini uz Desanku, u najlepšem dobu godine”, rekla je prof. Dr Zorana Opačić.

Odluku o nagradi jednoglasno je doneo žiri u sastavu: predsednik žirija Goran Maksimović, prof. dr Đorđe Despić sa Filozofskog fakulteta iz Novog Sada, docent dr Branko Vraneš sa Filološkog fakulteta iz Beograda, dr filoloških i političkih nauka Slađana Ilić, Vojislav Karanović, pesnik i urednik redakcije kulture u Radio Beogradu i dobitnik nagrade iz 2019. godine.

“Osnovni postulati pesničkog sveta, a samim tim i stvaralačke poetike Živorada Nedeljkovića, počivaju na izuzetnoj liričnosti, na traganju za skrivenim značenjskim potenijalima svakodnevnog jezika, a samim tim i razumevanju pesništva kao istovremeno i ukrštenog govora malih stvari i krupnih sitica, kako je to pesnik naglašavao u lirskim sintagmama.Za Nedeljkovića je jezik “velika tajna”, u njemu je sadržana “nedokučiva alhemija poezije” i temelj svakog lirskog i ne samo lirskog govora. Istovremeno, snaga poezije očitava se upravo u toj sposobnosti da doprinosi “zdravlju jezika”, koji je često ugrožen pred raznolikim savremenim uticajima i obesmišljavanjima. Ukazujemo posebno na zbirke “Jezik uveliko”, “Sušti poslovi”, “Tačni stihovi”, u kojima pesnik traga za suštinom jezika i njegovog opstanka pred navalom tehnoloških dostignuća i tuđica, koje nadiru iz globalnih sfera i koje poništavaju identitet “malih jezika”, kao i pravo na posebnost i individualnost govornika tih jezika“, navodi predsednik žirija Goran Maksimović u obrazloženju.

Dobitnik nagrade “Desanka Maksimović” zahvalio se predstavnicima grada Valjeva, Zadužbini “Desanka Maksimović”, predstavnicima Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović”, Narodne biblioteke Srbije, kao i članovima žirija i tom prilikom pročitao besedu „Govor o dostojnosti“.

Program su upriličile učenice Muzičke škole “Živorad Grbić” Valjevo Anđelka Dragić, gitara i Kristina Stepanović, flauta.

Takođe, danas će od 17 časova, u Svečanoj sali Valjevske gimnazije biti proglašen pobednik 30. poetskog konkursa za srednjoškolce “Desanka Maksimović”. Tom prilikom, biće promovisana zbirka “Pesme” prošlogodišnjeg pobednika Konstantina Filipovića, bivšeg učenika Valjevske, sada maturanta Karlovačke gimnazije.

Organizatori svečanosti uručenja književne nagrade su Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” iz Valjeva i Zadužbina “Desanka Maksimović”, dok Narodna biblioteka Srbije u Beogradu priređuje Okrugli sto o poeziji Saše Radojčića, dobitnika nagrade “Desanka Maksimović” za 2021. godinu.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X