јун 18, 2024
Valjevo

Prezentacija Mađarske agencije za promociju izvoza (HEPA) za zapadni Balkan

Podelite post:

Juče je u Opštini Lajkovac održana prezentacija Mađarske agencije za promociju izvoza (HEPA) za zapadni Balkan, sa sedištem u Beogradu, koja ima za cilj povezivanje privrednih subjekata ovog regiona i države Mađarske. Predstavljanju agencije rukovodstvu opštine Lajkovac i privrednicima prisustvovao je i ambasador Mađarske u Srbiji dr Atila Pinter, koji je na sastanku sa rukovodstvom opštine i lajkovačkim privrednicima rekao:

– Poslednjih godina u bilateralnoj robnoj razmeni između naših zemalja beležimo nove rekorde. Prošle godine imali smo četiri milijarde evra robne razmene i nadamo se da ćemo u sledećim godinama imati još bolje rezultate. Uvek tražimo mogućnosti za nove mađarske investicije u Srbiji i za saradnju sa srpskim firmama.

Nemanja Milutinović, počasni konzul Mađarske u Srbiji ujedno je i predsednik agencije HEPA:

– Želeo sam da upoznam privrednike Lajkovca sa modelima saradnje sa mađarskim kompanijama. Zadovoljan sam odzivom, potrebama i mogućnostima koje ova opština pruža, odnosno privrednicima koji su veoma vredni i koji zaista vide svoj biznis van lokalnog okvira. U narednom periodu još nekoliko puta ćemo zajedno popričati, pronaći adekvatne mađarske partnere i ubeđen sam u nove srpsko-mađarske partnerske odnose što se tiče kompanija iz Lajkovca i Mađarske.

Inicijator sastanka bio je Igor Tadić, direktor kompanije „Smart Energy Investment“, koja je dobila posao energetski efikasne rekonstrukcije javne rasvete u opštini Lajkovac, u okviru javno-privatnog partnerstva:

– Naš projekat se dešava u vremenu nikad bolje saradnje između Srbije i Mađarske i nikad većih energetskih izazova. On je danas takav da umesto planiranih 160 hiljada evra godišnje uštede opštini Lajkovac realno će biti da se ostvari nekih 350 hiljada, što dokazuje da je energetika najveći izazov na svetu. Dobra saradnja je nešto što pospešuje prevazilaženje svakakvih izazova pa i tog.

Predsednik opštine Andrija Živković je istakao da je poseta njegove ekselencije čast za Lajkovac, zahvalio se Obradu Tadiću za iniciranje sastanka i celoj delegaciji na poseti:

– Sa kompanijom „Smart Energy Investment“ uspostavili smo saradnju na zameni električne rasvete na našoj teritoriji, što je dovelo i do ovog sastanka, koji se održava u momentu kada su odnosi Mađarske i Srbije na istorijskom maksimumu. Odajem priznanje i zahvalnost Mađarskoj na podršci koju pružaju našoj zemlji na evropskom putu. Jako je bitno da su prisustvovali lokalni privrednici i preduzetnici, nadam se da su otišli zadovoljni sa sastanka i da će bar deo njih uspostaviti određene ekonomske i poslovne veze sa mađarskim firmama, što bi bilo značajno ne samo za Lajkovac već za čitav region zapadne Srbije.

Na sastanku su učestvovali vlasnici ili predstavnici preduzeća Iva-Agrar, Sani komerc, Mlekara Babić, Vindija i Alpet.

HEPA je novembra 2019. godine u Beogradu otvorila centralnu kancelariju za zapadni Balkan, ali je pandemija usporila aktivnosti. Bez obzira na to, započete su investicije među kojima su najznačajnije: fabrika stočne hrane UBM grupacije u Adaševcima, fabrika za preradu voća u Arilju i hotel u Sremskim Karlovcima, koji će ujedno biti i kongresni centar značajnih kapaciteta.

PR agencija „Pristup“

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X