април 19, 2024
Valjevo

Vlada Srbije ograničila cenu kilograma šećera na 89 dinara

Podelite post:

Foto: Youtube/Printscreen

Vlada Srbije na sednici juče donela je odluku o maloprodajnoj ceni šećera, tako će kilogram maksimalno koštati  89 dinara, saznaje „Valjevonadlanu.rs“ iz Vlade Srbije.

Od danas će trgovci šećer u Srbiji prodavati po novoj ceni. Kilogram će koštati 89 dinara, bilo da se radi o malim ili velikim pakovanjima. Prema našim informacijama, Vlada će iz robnih rezervi danas odobriti i 260 tona šećera, što će stabilizovati ponudu na tržištu i zaustaviti veštački izazvane nestašice.

Ove mere nastale su nakon što je prethodnih dana u većini prodavnica šećer bilo skoro nemoguće naći u pakovanju od kilogram. Situacija nije bila mnogo bolja ni za veća pakovanja jer se šećer u tom slučaju po kilogramu prodavao od 140 pa čak do 190 dinara. Cena za pakovanje od kilogram pritom je bila ograničena od strane Vlade na nivou od 83 dinara do 90.

Nestašica šećera od pre dva dana izazvana je, kako su ocenili u Vladi Srbije, poremećajem tražnje koja je bila povećana zbog sezone voća i spravljanja sokova velikih industrijskih potrošača.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je u Novom Sadu da će danas biti distribuirano 260 tona šećera, kako bi se „zaustavio pokušaj kalkulantskog poskupljenja te namirnice“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je pre dva dana da je u Srbiji zaštićena cena šećera u pakovanju od jednog kilograma i da su se „oni koji rade sa šećerom, poput pčelara ili destilera“, dogovarali da kupe veće količine tog jeftinijeg šećera, zbog čega će biti zaštićena cena ove namirnice po kilogramu, bez obzira na veličinu pakovanja.

„Razgovarali smo sa vlasnicima dve šećerane i 20 trgovinskih lanaca i verujem da će to sve biti u redu“, rekao je Vučić.

U kompaniji Matijević, koja uzgaja repu, ocenili su da je realna cena kilograma šećara 110 dinara, bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X