мај 3, 2024
Valjevo

BIA ISTRAŽUJE KO JE KRIV ZA LAŽNU NESTAŠICU ŠEĆERA! Tajkun iz Kolubarskog okruga pokušao da otkupi namirnice i tako zaradi novac

Podelite post:

Foto:Printscreen 192.rs Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nema potrebe za pravljenjem zaliha šećera, da je problem rešen, a da će se povodom veštačkih nestašica državni organi baviti slučajem jednog tajkuna iz Kolubarskog okruga koji je otkupom namirnica hteo da zaradi veliki novac i prevari državu.

Jedan veletrgovac iz Kolubarskog okruga bio jedan od ključnih faktora za nestašicu šećera i da je zajedničkom akcijom tržišne i poreske inspekcije, policije i drugih državnih organa utvrđeno da je kod njega na lageru uskladišteno 2.000 tona šećera u pakovanju od jednog kilograma.

– To je desetodnevna potreba kompletne Srbije za pakovanjem šećera od kilogram, a za deo Srbije koji je on snabdevao, to je količina koja premašuje mesec dana. U kontroli je utvrđeno da je on u prethodnih mesec dana izbacio svega oko 25 tona pakovanja šećera od kilogram, to je jedan šleper otprilike, a ostalih pakovanja, odnosno u rinfuzu šećera, koji su bili i do 30 dinara skuplji, izbacio deset puta više i špekulativnim aktivnostima izazvao poremećaj na tržištu – rekao je Kandić za RTS.

Objasnio je da je u pitanju firma koja se bavi veleprodajom šećera i druge robe, a da su šećer, osim u skladištima, imali i kod proizvođača – oko 30.000 tona šećera, što je, kako je naveo, desetina ukupne proizvodnje u Srbiji na godišnjem nivou i dodao da je najveći problem što taj šećer nije pušten u prodaju.

Dalke, ovaj tajkun iz Kolubarskog okruga, kako ga je ranije okarakterisao i sam predsednik Srbije, je prema informacijama koje je izneo Kandić u skladištima i kod proizvođača držao ukupno 32.000 tona šećera. Ako je samo 2.000 tona potrebno da pokrije desetodnevne potrebe cele Srbije, računica kaže da 32.000 tona pokriva čak 160 dana, odnosno više od pet meseci potreba naših građana za šećerom.

Da bi stabilizovala tržište, Vlada Srbije je juče izjednačila cenu šećera za sva pakovanja, pa kilogram košta 89,99 dinara, bez obzira na to da li je u džaku ili kilogramskom pakovanju.

Inspekcijska kontrola je u toku

 Inspekcijski organi i danas rade svoj posao. Tamo se i dalje utvrđuje činjenično stanje. Ono što je jako loše u toj situaciji jeste što je u tom delu Srbije i ne samo tu, izazvana nestašica i faktički je puštanjem šećera skupljeg i do 30 dinara, koji nije bio ograničen uredbom, vraćao nas u trgovinskom smislu više decenija unazad, primoravajući, pogotovo u malim sredinama gde nema velikih lanaca, ljude da otvaraju te džakove, da razmeravaju i prodaju na taj način skuplji šećer – rekao je Kandić.

Upitan da li je Ministarstvo trgovine moglo da spreči situaciju sa šećerom, Kandić je objasnio da ne postoji zakon koji će sprečiti špekulacije i da, kako je naveo, „nezapamćena situacija u Evropi u poslednjih 70 godina rađa i takve oblike ponašanja“.

Kandić je poručio da je, ukoliko građani primete da je u nekoj prodavnici cena šećera u pakovanju od jednog kilograma viša od 89,99 dinara, u pitanju kršenje uredbe Vlade Srbije i da to treba da prijave tržišnoj inspekciji, kao i da veruje da se neće desiti da građani ne zateknu šećer u prodavnicama.

Podestimo, nestašica šećera, poslednjih dana najviše brine potrošače u Srbiji. Zato je Vlada usvojila uredbu o ograničenju maloprodajne cene kristal šećera za sva pakovanja na 89,99 dinara.

Šećer je jedna od pet osnovnih životnih namirnica, a Kandić je rekao da će oba proizvođača šećera danas i narednih dana isporučivati do 400 tona šećera, što, kako je naveo, daleko nadmašuje potrebe tržišta.

Šećer stigao u radnje

Na pitanje da li može da umiri građane da nema problema sa snabdevanjem namirnica, Vučić je prilikom obilaska radova na obilaznici oko Beograda rekao da nema potrebe za uznemirenost jer „nemamo problema ni sa šećerom ni drugim namirnicama“.

– Već danas su u najveći broj radnji stigle dodatne količine – 260 tona, a spremili smo još 250 tona. Nemamo mi problema sa količinama šećera, imali smo problema s jednom firmom iz Kolubarskog okruga, s jednim tajkunom, nekim kamatarima koji misle da je vreme da zarade veliki novac – rekao je Vučić.

Najavio je da će se BIA i državni organi baviti ovim slučajem, a građani će imati šećera, soli, brašna, ulja… Ukazao je da je i za neke druge namirnice postojao pokušaj istog tajkuna da otkupi sve, misleći da vara državu i izbegava obaveze koje postoje.

BUKTE MREŽE! Zbog ovakvih nema šećera

„Zbog ovakvih nema šećera“, „Trpaju puna kolica, zato su rafovi prazni“, „Šećer treba da je 500, stoka od naroda“, samo su neki od nekoliko desetina ako ne i stotina komentara na društvenim mrežama ispod fotografija na kojima se vide pojedinci koji iz radnje izvoze puna kolica sa šećerom, ostavljajući iza sebe prazne rafove. Neke od takvih fotografija objavljene su i na Instagram profilu 192.rs i izazvale su brojne komentare i kritike revoltiranih građana, koji ne razumeju zašto se pojedinci ovako ponašaju.

– Sve uspevamo da završimo. Ljudi ne treba da brinu. Imamo tolike količine šećera da možemo da intervenišemo u svakom trenutku – rekao je Vučić i apelovao na građane da ne kupuju prevelike količine kako im ne bi propadalo.

– Ne može brašno da stoji godinama, nemojmo da bacamo. Molim građane da kupuju samo što im je potrebno – istakao je Vučić.

Izjednačena cena

Podsetimo, juče se pisalo o veštačkim nestašicama i ekstraprofiterima koji su pored rafova sa šećerom ispraznili i palete s uljem na jugu Srbije, dok su mlinari najavili da će trgovinama smanjiti isporuku brašna u pakovanjima do pet kilograma.

Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, rekao je da se Vlada na sve načine trudi da što bolje izađemo iz ove krize. On je apelovao na savest građana da ne zloupotrebljavaju trenutne situacije kako bi stekli što veću ličnu dobit prilikom prodaje ili preprodaje osnovnih životnih namirnica.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X