април 19, 2024
Valjevo

CENA MALINE OVE GODINE, NIŽA NEGO ŠTO SU VOĆARI OČEKIVALI

Podelite post:

Foto:uzgajanje.com

Nakon dugog iščekivanja konačno je poznata akonta cena maline koja ove godine iznosi od 300 do 400 dinara. Konačno cena koja se očekuje ispod je najavljenih i kretaće se između 600 i 700 dinara, potvrdili su malinari.

„To su cene koje su prihvatljive i u odnosu na neke prethodne godine dosta bolje. Ne možemo da zanemarimo činjenicu da je poskupeo repro materijal, kao i dnevnice za radnike koje su prošle godine iznosile oko 30, a ove godine 50 eura. Ipak, ukoliko ostanu ove obecane cene malina će svakako biti isplativa, a zadovoljni će biti i berači i vlasnici plantaža“, rekao je za RINU malinar Savo Dobrosavljević.

Ono od čega malinari svakako strpe jesu elementarne nepogode, jer se do sada često dešavalo da sav rod obere jak grad. Posledice na mnoge zasade ostavila je i suša koja je voćare pogodila prošle godine, stoga se očekuje dosta manji rod.

„Usled dugotrajnih visokih temperatura sadnice su mnogo pretrpele i nisu dale očekivanu količinu pupoljaka. Prošli su dobro samo oni koji su imali sisteme za navodnjavanje. Problem koji već dugo postoji u malinogorjima jesu stare sadnice koje daju manji rod, pa se u narednim godinama treba fokusirati na njegovu zamenu, koju inače subvencioniše država, sa 60 do 65 odsto „, izjavio je Dobrivoje Radović predsednik Asocijacija malinara Srbije.

On dodaje da je očekivana cena kupina za ovu godinu oko 400 dinara po kilogramu što će biti istorijski maksimum, ova voćka prošle godine imala je otkupnu cenu od 200 dinara.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X