јун 20, 2024
Valjevo

Šta stiže na naplatu poreskim obveznicima u junu?

Podelite post:

Foto:Arhiv

Poreska uprava objavila je detaljan kalendar po kom građani i privrednici određene obaveze treba da izmire u junu.

Prvi rok ističe 6. juna, do kada bi trebalo da se dostave obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prošlom mesecu, kao i izveštaji o ispunjenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplati novca.

Rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec, kao i podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na dodatu vrednost za prethodni mesec, za poreske dužnike ističe 10. juna.

Do 15. juna poreski obveznici su dužni da izmire nekoliko obaveza. Prva je plaćanje akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec, dok je druga plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, za domaće državljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere, takođe za prethodni mesec.

Istog datuma je krajnji rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec. Prijava se podnosi na obrascu PP OD-O.

Prema poreskom kalendaru 15. jun je datum do kada treba podneti poresku prijavu o obračunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva.

Foto: Pexels.com

Do ovog datuma neophodno je izvršiti podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV-a za prethodni mesec, plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec, kao i plaćanje obračunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca, dok se obračunata akciza za period od 1. do 15. u mesecu plaća 30. juna.

Tu je i obaveza podnošenja prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec i plaćanje akcize.

Poreskim obveznicima sledi obaveza podnošenja poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec.

Poreski bilans podnosi se na:

-Poreski bilans obveznika poreza na dobit pravnih lica za period od 01.01. do 31.12.2021. godine, uključujući i potrebne obrasce

-Poreski bilans za nedobitnu organizaciju koja primenjuje kontni plan za budžetski sistem

-Na obrascu PBN 1 podnosi se poreski bilans za nedobitnu organizaciju koja primenjuje kontni okvir za privredna društva, zadruge i preduzetnike, odnosno kontni okvir za druga pravna lica

-Poreski bilans za nedobitnu organizaciju koja primenjuje kontni okvir za banke

-Na obrascu PBN 3 izveštava se o porskom bilansu za nedobitnu organizaciju koja primenjuje kontni okvir za Narodnu banku Srbije

Do 15. juna ne treba zaboraviti da ističe rok za podnošenje obrasca PID PDV 1 za maj mesec ako je ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo.

Poslednja, ali ne i manje važna obaveza, koju je potrebno namiriti do sredine meseca je plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec.

Prema kalendaru Poreske uprave, krajnji rok za podnošenje poreske prijave (konačno utvrđivanje poreza na dobit pravnih lica), poreskog bilansa i dokumentacije ističe 29. juna.

Obaveza poreskih obveznika je i da do 29. juna plate razliku između konačno obračunatog poreza na dobit za 2021. godinu i plaćenih akontacija.

Poslednji dan meseca juna krajnji je rok za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za maj 2022. godine, kao i za obračunate akcize za period od 1. do 15. dana u mesecu.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X