Saturday, Jun 25, 2022
HomeKultura i obrazovanjeDANAS JE PREPODOBNI SIMEON DIVNOGORAC! Ukoliko želite da se UDATE do kraja godine, obavezno uradite ovo!

DANAS JE PREPODOBNI SIMEON DIVNOGORAC! Ukoliko želite da se UDATE do kraja godine, obavezno uradite ovo!

 

 

 

 

 

Foto:printscreen

Na današnji dan se u narodu slavi Prepodobni Simeon Divnogorac, a pročatajte i običaje koji se danas praktikuju.

Prepodobni Simeon Stolpnik Divnogorac se rodio u Antiohiji 522. godine u vreme cara Justina Starijega. Otac mu pogine od zemljotresa i on ostane sam s materom Martom. U šestoj godini života udaljio se u pustinju ka nekome duhovniku Jovanu, pod čijim rukovodstvom predao se velikom posnom i molitvenom podvigu na udivljenje svih onih koji su ga videli.

Pretrpevši strašna iskušenja demonska, on je primio od Gospoda i angela Njegovih veliku utehu i blagodat. Gospod Hristos javio mu se u vidu krasnoga dečka. I posle toga viđenja u srcu Simeonovom razgori se velika ljubav prema Hristu. Mnoge godine proveo je na stolpu Bogu se moleći i psalme pojeći.

Po uputstvu Božjem udaljio se po tom na goru prozvanu Divnom od samog Gospoda. Po imenu ove gore i sam Simeon prozvat je Divnogorac. Shodno njegovoj ljubavi prema Bogu, data mu je bila retka blagodat, pomoću koje je isceljivao svaku bolest, ukroćavao zverove, prozirao u daleke krajeve sveta i u srca ljudska, izlazio van sebe i gledao nebesa, razgovarao s angelima, strašio i razgonio demone, proricao, živeo ponekad po trideset dana bez sna i još duže bez hrane, primao hranu iz ruku angela.

Na njemu se potpunce ispuniše reči Spasiteljeve: „Ko vjeruje u mene, djela koja ja tvorim i on će tvoriti, i veća će od ovih tvoriti“ (Jn 14, 12). Leta Gospodnjeg 596. a u sedamdeset petoj godini života svoga predstavi se Simeon Gospodu, da se večito naslađava gledanjem lica Božija zajedno s angelima.

Postoji nekoliko rituala za koje se u narodu veruje da donose sreću. Prema jednom od njih, danas neudate devoljke valja da naprave venac od cveća i spuste ga u reku ili potok. Ovaj ritual će im pomoći da do kraja godine nađu srodnu dušu i udaju se. Takođe, iz kuće danas valja tri puta iznositi đubre, kako bi se sprečio ulazak bolesti u dom.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Dominacija Lekića
RHMZ: UPOZORENJE NA
Ocenite