март 29, 2024
Valjevo

Posle leta dolazi „vruća zima“ za poslodavce

Podelite post:

Foto: Arhiv

Zahtevi sindikata za povećanje minimalne zarade, inflacija i rast cena energenata po svemu sudeći najavljuju „vruću zimu“ za srpske poslodavce. Poskupljenja, pre svega nafte i gasa, ukazuju da će i cene finalnih proizvoda ići naviše.

Sve ove činjenice znatno otežavaju poslovanje preduzeća u Srbiji. Kao redovni izazov, Uniju poslodavaca Srbije (UPS) čekaju i novi pregovori oko minimalne cene rada. Poznato je da su sindikati postavili pitanje korekcije minimalne zarade dva puta godišnje i izjednačavanja sa minimalnom potrošačkom korpom, dok se iz ugla preduzeća postavlja pitanje kako isplatiti zarade, a da poslovanje ne bude dovedeno u pitanje.

Da podsetimo, Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” i Savez samostalnih sindikata Srbije podneli su inicijativu za sazivanje hitne sednice Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije i sastanak kolegijuma na kome bi se razgovaralo o povećanju minimalne cene rada za drugu polovinu ove godine.

Uzevši u obzir sve slabiju kupovnu moć stanovništva i minimalnu zaradu koja ove godine iznosi 35.000 dinara, dok je u isto vreme minimalna potrošačka korpa 42.519 dinara, predlog sindikata je da se minimalac poveća za 7.000 dinara.

Zakonom o radu je za utvrđivanje visine minimalne cene rada po radnom času, bez poreza i doprinosa, nadležan Socijalno-ekonomski savet koji u pregovorima sa predstavnicima sindikata, poslodavaca i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja najkasnije do 15. septembra donosi odluku o „minimalcu“ za narednu godinu. Ukoliko oni ne uspeju da pronađu zajednički jezik, o visini minimalne zarade odlučuje Vlada Srbije.

Srđan Drobnjaković / Foto: Unija poslodavaca Srbije

Direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković u razgovoru za Biznis.rs ocenjuje da bi za uvođenje prakse da se o minimalnoj ceni rada pregovara dva puta godišnje moralo da dođe do određenih promena u Zakonu o radu i da je reč o velikim tehničkim procedurama.

On ističe da je inflacija dostigla 9,2 odsto i ne poriče činjenicu da je već “pojela” minimalnu cenu zarade, ali naglašava da ostaje neoporezivi deo zarade od 19.300 dinara.

“U odnosu na ‘vruću’ zimu koja nas čeka mislim da nema osnova da se dva puta određuje minimalna cena rada i ono što mi u pregovorima non-stop potenciramo je da pratimo inflaciju i rast BDP-a. To je stav poslodavaca, da se za toliko poveća minimalna cena rada u sledećoj godini”, ističe naš sagovornik.

Drobnjaković smatra da zvanično ne može da se pregovara o utvrđivanju minimalne cene rada pre septembra i kaže da u poslednjih nekoliko godina sindikati i poslodavci nisu mogli da se dogovore i da je predsednik Srbije uvek unapred iznosio svoje mišljenje, što je dodatno obezvređivalo svake pregovore.

“Mislim da će tako biti i ove godine. Prošli su izbori, možda dobijemo i neke nove povoljnosti, međutim, ja ne potenciram da samo poslodavci treba da dobiju benefite. Progresivno oporezivanje je neka intencija u budućnosti. Tačnije, da se izjednači neoporezivi deo zarade sa minimalnom zaradom, što bi bilo idealno. Ipak, mentalni sklop malog broja poslodavaca je takav da bi neki to maksimalno koristili”, zaključuje direktor UPS-a Srđan Drobnjaković.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X