април 20, 2024
Valjevo

Cenovnik putarina na omiljenim destinacijama: Gde je najskuplja, a gde najpovoljnija

Podelite post:

Foto: Arhiv

Sezona letovanja već je počela, i turisti iz Srbije još su krajem maja pohrllina na neke od omiljenih i najpopularnijih destinacijama, pa su im tako glavni izbor, kao i prethodnih godina uglavnom Grčka, Turska, Crna Gora, Hrvatska i Bugarska.

Na put obično idu sopstvenim prevozom, pa smo istražili koliko će iznositi putarina za one koji se odluče na putovanje kolima, kao i koji je najlakši način plaćanja troškova putarina (kešom, karticom, ili možda putem električne naplate putarine), piše Blic.

Grčka

Srpski turisti koji se, kao i većina naših sugrađana, odluči da letovanje provede u Grčkoj, za dolazak i odlazak do, na primer Halkidikija, za benzin i putarine u oba pravca, moraće da izdvoje, prema gruboj računici, oko 250 evra. Ova cifra pokazuje da su za čak 40 evra ovi troškovi skuplji nego prošle godine, dok je razlog za poskupljenje veća cena benzina kako u Srbiji, tako i u Grčkoj i tranzitnoj Makedoniji.

Krenimo od putarina čija se cena minimalno menjala u prethodnih 12 meseci. Za njih ćete u oba pravca, na primer Beograd – Halkidiki i Halkidiki – Beograd, morati da izdvojite tačno 47 evra ako idete preko Severne Makedonije, odnosno 40 evra preko Bugarske.

Na putu do Halkidikija oni koji idu preko Severne Makedonije, u Grčkoj će morati da stanu na dve naplatne rampe (kod Evzonija i Soluna) i izdvoje 2,3 evra, a oni koji idu preko Bugarske samo 0,9 (Asprovalta). Dakle, kada se sve sabere dolazimo do računice da za putarine u oba pravca preko S. Makedonije treba 47 evra, a preko Bugarske oko 40.

Oni koji planiraju da idu malo dalje, moraće malo više i da plate putarine. Od Evzonija do Tasosa to bi iznosilo 7,40 evra, do Krfa 10,60, a do Lefkade 14,65 evra.

Kada je o benzinu reč, potez Beograd – Halkidiki dugačak je nekih 750 kilometara, dakle 1.500 u oba pravca, plus još 200 za vozikanje do omiljenih plaža. Ako vaš automobil prosečno troši na primer sedam litara na 100 kilometara, biće vam potrebno oko 120 litara goriva.

Bugarska

Putarina u Bugarskoj se ne naplaćuje na naplatnim rampama, nego pomoću takozvanih vinjeta koje se već koriste u mnogim zemljama Evropske Unije. Princip sa vinjetama je sledeći – kupujete ih ili na graničnom prelazu, ili na nekoj od pumpi, kada je obavezno sačuvati fiskalni račun.

Foto:Pixabay

Za putovanje kolima preko Bugarske možete kupiti i e-vinjetu (elektronsku vinjetu) online, putem linka ili putem aplikacije za mobilni telefon BGTOLL. E-vinjete se kupuju po istoj ceni kao i papirne vinjete, a prednost je to što vozači ne moraju da se zaustavljaju da bi kupili vinjetu i da je lepe na staklo.

Za one koji na odmor u tu zemlje odlaze na 7 dana, vinjeta će ih koštati 15 leva, odnosno 8 evra, dok za period od 30, odnosno mesec dana, ona košta nešto više – 30 leva (16 evra).

Još jedna stvar koja se razlikuje u odnosu na druge destinacije, gde je našim vozačima potrebno dodatno putno osiguranje za automobile, takozvani „zeleni karton“, čija cena je 2.000 dinara, jeste ta da on u Bugarskoj nije potreban.

Bugari su vodili računa i o bezbednosti u saobraćaju, pa vam se može učiniti da na putu ima dosta policijskih patrola. S toga, jako je važno da ne pravite saobraćajne prekršaje, jer su kazne za to u ovoj zemlji jako skupe. Prekoračenje brzine, naime, povlači kaznu od 10 do 250 leva, dok se na licu mesta plaćaju kazne od 50 leva.

Hrvatska

U Hrvatskoj većina autoputeva ima zatvoreni sistem naplate, što znači da prilikom ulaska na autoput dobijate naplatu putarine, a na izlasku plaćate na naplatnoj stanici. Putarina se može plaćati u gotovini (HRK, EUR) ili kreditnim karticama. Takođe, u ovoj zemlji putarina se može platiti i elektronskim karticama.

pixabay/neufal54

U slučaju da ste se uputili za Šibenik potrebno je da odvojite oko 38 evra, za Rijeku oko 28 evra, a za Istru oko 27 evra. Putarina na istarskom autoputu 10 odsto pojeftinjuje van sezone, u periodu od 1. oktobra do 31. maja.

Crna Gora

Kada je o Crnoj Gori reč, putarine se plaćaju na deonicama auto-puta Sitnica – Herceg Novi, a naplaćuje se i deonica Bar – Podgorica.

Takođe, još neki od troškova čekaju one koji prolaze kroz tunel Sozina, za koji treba da izdvojite 2,5 evra, dok je za putnička vozila na delu puta Meljine-Trebinje (BiH) treba da izdvojite 3 evra.

Za one koji odluče da se prevezu trajektom od Kamenara do Lepetana, to će ih koštati 4,5 evra.

Severna Makedonija

Kada je o troškovima putovanja u Severnoj Makedoniji reč, tamo ćete putarine morati da platite na 5 naplatnih rampi. Prva naplatna rampa iznosiće 1.5 evra, druga 2 evra, treća 1.5 evra, četvrta 1,5 evra, dok će peta naplatna rampa koštati 2 evra.

Ono što je dobro znati jeste da, ukoliko cene naplatnih rampi plaćate makedonskom valutom, odnosno makedonskim denarom, 925 MKD će vam biti dovoljno za oba pravca, dok će u slučaju da putarinu plaćate u evrima ona biti malo skuplja i iznosiće 17 evra za oba pravca.

Još jedan lak i povoljniji način koji je moguć u Severnoj Makedoniji jeste i plaćanje putarine platnim karticama, i to po povoljnom kursu i bez provizija.

Putarina Srbija

Novi Sad – Preševo 1.720 dinara

Beograd – Preševo 1.490 dinara

Niš – Preševo 590/680 dinara

Novi Sad – Dimitrovgrad 1.550 dinara

Beograd – Dimitrovgrad 1.310 dinara

Niš – Dimitrovgrad 360/440 dinara

Putarine S. Makedonija

Prva naplatna rampa 60 denara/1,5 evra

Druga naplatna rampa 80 denara/2 evra

Treća naplatna rampa 60 denara/1,5 evra

Četvrta naplatna rampa 80 denara/1,5 evra

Peta naplatna rampa 100 denara/2 evra

Putarine Grčka

Putarina Evzoni 1,8 evra

Putarina Solun 0,5 evra

Putarina Asprovalta 0,9 evra

Solun – Atina 31,35 evra

Evzoni – Halkidiki 2,3 evra

Evzoni – Lefkada 14,65 evra

Evzoni – Tasos 7,40 evra

Evzoni – Krf 10,60 evra

Putarine Bugarska

Vinjeta za vikend 5 evra

Vinjeta 7 dana 8 evra

Vinjeta 30 dana 16 evra

Cene benzina

Srbija 1,56 evra

S. Makedonija 1,36 evra

Grčka 2,11 evra

Bugarska 1,49 evra

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X