април 20, 2024
Valjevo

Majmunske boginje – ima li razgloga za brigu?

Podelite post:

Foto:  Zorana Jevtić, Shutterstock

Nakon pandemije korona virusa, čovečanstvo je suočeno sa još jednim virusnom oboljenjem – majmunskim boginjama, koje izaziva pripadnik iste porodice virusa kao i za variolu veru.

Stručnjaci kažu da su šanse za zaražavanje od majmunskih boginja vrlo male, jer se uglavnom javljaju u nepristupačnim delovima zemalja Centralne i Zapadne Afrike, blizu tropskih prašuma.

Za samo nekoliko dana, otkako su otkriveni prvi slučajevi u Velikoj Britaniji i Španiji, infekcija ovim virusom je zabeležena u Sloveniji, a inficirani čovek koji se vratio sa Kanarskih ostrva zadobio je blaži oblik bolesti.

Najčešći simptomi kod majmskih boginja su groznica, bolovi u leđima, a za nekoliko dana javljaju se i promene na koži.

Period inkubacije iznosi 6-14 dana, a može varirati od 5-21 dan.

Klinička slika majmunskih boginja kod ljudi je slična kliničkoj slici velikih boginja, ali znatno blaža. Majmunske boginje počinju groznicom i jezom, glavoboljom, bolovima u mišićima i leđima i iscrpljenošću, a može se javiti kašalj i bol u grlu. Glavna razlika između simptoma majmunskih boginja i velikih boginja je u tome što kod majmunskih boginja može doći do uvećanja limfnih čvorova (limfadenopatija). Uvećani limfni čvorovi se javljaju na vratu (submandibularni i cervikalni), pazuhu (aksilarni) ili preponama (ingvinalni) i javljaju se na obe strane tela ili samo na jednoj.

U periodu od 1 do 3 dana (ponekad i duže) nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija ospa, koja često počinje na licu (95% slučajeva), a zatim se širi na ekstremitete (dlanovi i tabani 70% slučajeva) i druge delove tela (oralna sluzokoža, genitalije, konjuktive, rožnjača). Osip prolazi kroz faze makule, papule, vesikule, pustule i kruste koje na kraju otpadnu. Bolest obično traje 2-4 nedelje.

Majmunske boginje se mogu preneti na čoveka sa inficirane životinje poput majmuna, pacova ili veverice. Prenos sa čoveka na čoveka je mnogo ređi, ali je moguć ukoliko dođe do bliskog kontakta sa inficiranom osobom.

Majmunske boginje su obično bolest ograničenog dometa, ali prema procenama Svetske zdravstvene organizacije mogu se javiti i teži oblici.

Kod majmunskih boginja leče se najčešće simptomi, a ne uzrok bolesti.

Antivirusni lekovi su dostupni, ali njihova efikasnost zavisi od trenutka kada je potvrđena infekcija.

Jedno je sigurno – majmunske boginje još uvek nisu opšta pretnja javnom zdravlju.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X