јул 27, 2024
Valjevo

Visok rast bankarskih naknada i provizija previsok za standard srpskih građana

Podelite post:

Foto: Arhiv

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da od banaka u Srbiji očekuje da ocene opravdanost povećanja cena određenih naknada i usluga.

Analizirajući rast profitabilnosti bankarskog sektora Srbije u odnosu na isti period prethodne godine, NBS je utvrdila da je došlo do povećanja prihoda po osnovu naknada i provizija, pre svega u vezi sa pružanjem platnih usluga.

Predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita i predsednik Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić kaže da, kada je reč o naknadama, jeste došlo do značajnog povećanja cena i da takav tempo rasta nije zabeležen već duže vreme.

Sa jedne strane, to je određena tendencija i u bankarskom sektoru drugih zemalja, a sa druge strane rekao bih da zaradu koju banke uobičajeno ostvaruju po osnovu plasmana na neki način kompenzuju povećavanjem prihoda po osnovu tih naknada koje zaista i jesu relativno visoke, naročito u odnosu na to kolike su bile i u odnosu na naš standard”, ocenjuje Hanić.

Na pitanje da li su ovakvi postupci banaka opravdani, naš sagovornik smatra da je teško dati tu procenu, pre svega jer treba izvršiti analizu sturkture troškova, kao i znati koliko su povećani sami troškovi poslovanja banaka.

Centralna banka podsetila je da je zakonom o platnim uslugama predviđeno da pružalac platnih usluga ima obavezu da na jasan, razumljiv i transparentan način informiše korisnike platnih usluga o naknadama koje im naplaćuje za pružene usluge.

Foto: Rawpixel.com

„Uprkos tome što je način privlačenja, odnosno zadržavanja klijenata u domenu poslovne politike banke, sa aspekta očuvanja finansijske stabilnosti ponekad naizgled kratkoročna dobit može da se odrazi negativno na poslovanje banke kroz dugoročno smanjenje baze klijenata banaka“, naglašeno je u saopštenju NBS.

Pad profita

Bankarski sektor Srbije poslovao je u 2021. godini sa profitom, ali zarada se još nije vratila na neke pređašnje iznose. Banke su prošle godine, posle oporezivanja, zaradile 49,3 milijarde dinara, što je oko 417,8 miliona evra.

Profit bankarskog sektora smanjen je u odnosu na 2019. godinu za oko 20 odsto.

Manji profit u masi znači po pravilu da su banke manje efikasno poslovale, što je i bilo prirodno da se očekuje s obzirom na nepovoljan uticaj pandemije kako na sektor privrede, tako i na stanovništvo. Ali ono što je važno jeste da je taj negativni odraz relativno slab i još važnije da su banke imale taj takozvani zaštitni sloj kapitala, pa su mogle da ispolje otpornost i da u značajnoj meri amortizuju određene uticaje eksternih šokova koji utiču na njihovo poslovanje”, objašnjava Hanić.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X