јул 16, 2024
Valjevo

Podivljala Ribnica poplavila dvorište i ušla u kuću porodice Jovančić iz Brežđa, potop gledale petogodišnja Dunja i šestogodišnja Desa

Podelite post:

Uraganske kiše koje su tutnjale Mionicom u subotu i nedelju 11. i 12. juna formirale su razorne bujice i isterale iz korita reke koje su mnogim Mioničanima blokirale kuće i živote. Porodica Željka Jovančića iz Brežđa tri dana je vodila bitku s nabujalom Ribnicom, koja im je poplavila kuću i pomoćne zgrade.

Potop. Šta da vam kažem. Voda je naišla nezadrživo. Za manje od 24 sata popela se metar i po i ušla u kuću. Huk vode bio je strašan. Naročito noću. Deca su plakala, jer su se plašila da će nam voda ući u kuću. Ne sećam se da je ovako slično bilo, još od 1986. godine kada se Ribnica izlila – priča Jovančić.

U Željkovoj borbi s nabujalom i podivljalom rekom učestvovale su i njegove dve ćerikce, petogodišnja Dunja i šestogodišnja Desa. One kažu da su se najviše uplašile kada su videle da voda ulazi u kuću.

– Pomislila sam na svoj krevet i lutke. Plašila sam se da nećemo imati gde da spavamo. Bilo je strašno – kaže Desa.

Svuda oko kuće je i dalje voda i blato. Ali Željko kaže da život ide dalje, i da se nada da će svima kojima je to potrebno šteta biti sanirana.

– Naš predsednik je sve vreme bio s narodom. A nadam se da će pomoći i država. Niko ne može da zna i razume ćudi prirode. Ribnica je prošle godine bila gotovo presušila. Bila se utišala i smanjila. A ove godine je nabujala, podivljala. Dobro je da se sada voda povlači. Nadam se da se ovako nešto više neće ponoviti – kaže Jovančić.

Opština Mionica proglasila je vanrednu situaciju zbog poplava i oformila komisiju za procenu štete, padavine su dostigle intezitet i do 70 milimetara za 12 časova. A prema podacima sa hidroloških stanica, u Mionici je najpre zabeležen vodostaj od 48 centimetara, kada je kiša počela da pada, a za nešto više od 2 časa voda je na letvi dostigla broj od neverovatnih 390 centimetara.

Foto: mionica.rs

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X