април 24, 2024
Valjevo

TONA PELETA ĆE DO JESENI KOŠTATI 500 EVRA! TRAŽNJA OGROMNA, A NJEGA NEMA NA STOVARIŠTIMA! Kupce stavljaju na liste čekanja

Podelite post:

Foto: Arhiv

Na stovarištima peleta nema ni za lek, sve što stigne brzo se rasproda, a kupci se stavljaju na listu čekanja.

Građane Srbije koji su već krenuli u nabavku peleta za zimu sačekala su prazna stovarišta! Zbog nestašice ovog najisplativijeg ogreva skočile su cene. Procene stručnjaka su da će umesto dosadašnjih 300 evra po toni do jeseni koštati 500 evra!

I cene drva i uglja su skočile, ali je pelet gotovo nemoguće nabaviti, pa se kupci stavljaju na liste čekanja.

Sve se brzo proda

Pelet je u odnosu na proleće prošle godine poskupeo od 60 pa i do 100 odsto, drva 50 odsto, koliko je cena viša i uglju, pa se mnogi građani s pravom pitaju da li se isplati grejati se na čvrsto gorivo. Cena tone peleta kreće se od 36.000 do 42.000 dinara, (300-350 evra) a prodavci peleta kažu da je tražnja za ovim energentom velika, što znači da će cene još više skočiti. Tako bi tona do jeseni mogla koštati i 500 evra.

– Mi se godinama grejemo na pelet. Sada ga nema nigde, a poskupeo je sto odsto. Prošle godine smo ga plaćali 155 evra, sada je 320. Nema ga, stavljeni smo na listu čekanja i svake nedelje treba da zovemo da vidimo da li je stigao – kažu kupci koje smo zatekli na stovaristu.

Vlasnici stovarišta peleta kažu da sve isporuke koje im stignu odmah budu prodate i da cene ovog ogreva skaču gotovo iz dana u dan, a svaki put kada dođe novi tovar, dođe i druga cena.

– Cene menjamo iz nedelje u nedelju. Sada tonu peleta treba platiti oko 40.000 dinara, a sve što dobijemo mi i prodamo– kažu u stovarištima.

Poskupela i drva

Cena drva za ogrev, kojim se greje gotovo polovina stanovništva Srbije, sa 4.500 dinara skočila je na 8.000 dinara, negde čak i 9.000 dinara po metru kubnom, navode poznavaoci. Čak i po ovim cenama, i drva je kao i pelet teško naći.

– Građani su se pomalo uplašili šta će i kako će se grejati na zimu zbog svih dešavanja na svetskom tržištu povodom rata u Ukrajini. Takođe, važan faktor koji je uticao na skok cena jeste i poskupljenje svih drugih energenata i sirovina. U ovom momentu cena peleta nije ista ni u svim gradovima i ta neujednačenost cena dovoljno govori da je sve podložno korekciji i da će je biti. Bitna stavka je da su „Srbija šume“, posle perioda loših vremenskih uslova koji su trajali duže od kalendarske zime i kada nije moglo da se ide u šumu i u seču, već duži vremenski period potpuno normalizovale dinamiku isporuke ogrevnog drveta. To vraća proizvodnju u normalne okvire. Takođe, tražićemo od Vlade Srbije da zabrani izvoz ovog energenta kako bi se zaustavio rast cena i obezbedile dovoljne količine za domaće tržište – kažu iz „Srbija šume“.

Zabrana izvoza rešenje

Kako dodaje, u dogovoru Udruženja peletara, Vlade Srbije i „Srbija šuma“ cena peleta će se normalizovati. Međutim, kako ističe, to ne znači vraćanje na prošlogodišnje cene, ali se traži rešenje koje će biti dobro za sve.

– Trenutno zajedno sa JP „Srbija šume“ i državom radimo na tome da se cena peleta donekle spusti. Mi kao udruženje, nas 32, daćemo svoj doprinos i da svi zajedno podelimo odgovornost. Dakle i da građani imaju pelet za grejanje i da mi proizvođači ne budemo oštećeni. Poručujem građanima da nema potrebe za panikom i da će biti dovoljno da se pokrije domaće tržište – navodi predsednik ovog udruženja.

Biznismeni, proizvođači koji se bave proizvodnjom peleta kažu, da će uspeti da proizvedu samo 50 odsto više u odnosu na prošlu godinu i da je glavni razlog tome nedostatak drveta, kao i da će cena tog ogrevnog energenta rasti. Takođe, ističu da je situacija s proizvodnjom peleta katastrofalna svuda u Evropi, kao i da firme iz Italije i Grčke nude da kupe pelet sada, ovde u Srbiji, po ceni od 350 evra po toni. To je stravična cena, koje naši građani ne mogu nabaviti, ako se nešto ne promeni.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X