март 19, 2024
Valjevo

Dvocifren rast plata u javnom sektoru

Podelite post:

Foto: Arhiv

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će ukupno povećanje penzija, zaključno sa 1. januarom naredne godine, iznositi 19,1 odsto, kao i da očekuje značajno uvećanje minimalne zarade, koju će pratiti dvocifren rast plata u javnom sektoru.

Vučić je, u obraćanju javnosti, podsetio da 15. avgusta počinju razgovori poslodavaca i sindikata, oko cene minimalne zarade.

“Nadamo se da će postiće dogovor, u suprotnom od 1. septembra se uključuje država u te razgovofe, jer moramo brzo to da završimo, da bismo išli u budžet sa tom cenom minimalne zarade”, rekao je Vučić.

Ponovio je da očekuje značajno povećanje minimalne zarade, dodajući da je država spremna da pomogne poslodavcima na različite načine.

“Kroz smanjenje doprinosa, da smanjimo poreze i doprinose na zarade na 60,2 odsto, što bi bilo nikad niže, i to je jedna od reformskih stvari koje smo preduzeli još od 2014. godine, da olakšavamo poslodavcima. I da povećamo neoporozevani deo dohotka.

Gledaćemo da najvehci deo troškova minimalne zarade država preuzme na sebe, što će značajno uvećati i prosečne zarade”, rekao je Vučić.

Dodao je da je na minimalnoj zaradi 325.000 ljudi, a to znači da se povećava plata najsiromašnijima, a i ne samo njima, jer će se ostali onda truditi da to prate, kao i da će povećanje minialca, pratiti i dfocifren rast plata u javnom sektoru.

Vučić je naveo i da je fleš procena međugodišnje inflacije između 9 i 9,2 odsto.

Predsednik je naveo i da će penzije zaključno sa 1.junuarom naredne godine porasti 19,1 odsto, što je najveće povejćanje.

“Verujem da je to malo ko očekivao. Plate će rasti dvocifeno u javnom sektoru, a verujemo da će usled dogovora minimalac biti značajnije povećan, da smanjimo jaz između siromašnijih i bogatijih”, rekao je Vučić.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X