април 24, 2024
Valjevo

Počinje završni ispit za osmake, danas test iz srpskog

Podelite post:

Foto: Arhiv

Za više od 64.000 učenika osmog razreda počinje trodnevni završni ispit, mala matura, a budući srednjoškolci danas, prvog dana polažu test iz srpskog (maternjeg) jezika.

U utorak, 28. juna, svršeni osnovci će polagati test iz matematike, a dan kasnije i kombinovani test (hemija, fizika, istorija, geografija, biologija). Za rešavanje zadataka učenici imaju po 120 minuta.

Za više od 64.000 učenika osmog razreda počinje trodnevni završni ispit, mala matura, a budući srednjoškolci danas, prvog dana polažu test iz srpskog (maternjeg) jezika.

Ove godine, zbog dojava o bombama, broj škola u kojima će biti organizovano polaganje smanjen je na 522, od 1.260 koliko ih je bilo planirano.

Učenici će sutra raditi matematiku, a u sredu kombinovani test.

Preliminarni rezultati male mature biće objavljeni u petak, 1. jula.

Za sva tri dana testiranja važe ista pravila.

Đaci su dužni da pred školom u kojoj polažu ispit dođu sat vremena ranije, odnosno najkasnije do osam časova.

Sa sobom treba da ponesu đačku knjižicu i pribor za rad – grafitnu olovku, hemijsku olovku plave boje i gumicu za srpski i kombinovani test, a za matematiku još i lenjir, šestar i trougao.

Pravila nalažu da svi učenici budu raspoređeni u prostorijama u kojima se polaže završni ispit najkasnije do 8 i 30.

Ukoliko učenik zakasni, odnosno dođe na polaganje završnog ispita najkasnije do 9 i 30 sati, po odobrenju predsednika školske komisije – direktora škole, može da pristupi polaganju završnog ispita bez produžetka roka za završetak izrade testa.

U prvih 45 minuta od početka testiranja nije dozvoljeno napuštanje prostorije u kojoj se ispit polaže, kao ni poslednjih 15 minuta pred kraj.

Što se tiče dežurstava, za njih će biti zaduženi nastavnici iz drugih škola.

I upis u srednje škole moći će da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala.

Povezivanjem sa sistemom zdravstva, prvi put je omogućen i elektronski upis za učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X