март 28, 2024
Valjevo

Od 1. jula i privatni sektor u obavezi da prima i čuva e-fakture

Podelite post:

Foto: Arhiv

Od 1. jula svi obveznici propisa o elektronskom fakturisanju moraće da prime i čuvaju elektronske fakture ukoliko im dobavljač pošalje takav dokument.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će od prvog dana narednog meseca početi sa primenom planirani deo programa e-fiskalizacije gde će obaveza subjekata privatnog sektora biti da primaju i čuvaju elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora, kao i elektronske fakture koje im je izdao privatni sektor.

Ova obaveza je za sve subjekte javnog sektora već na snazi, i to od 1. maja. 2022. godine.

Poreznici ističu da obaveza izdavanja elektronske fakture preko sistema elektronskih faktura (SEF) postoji u transakcijama među subjektima javnog i privatnog sektora, odnosno korisnicima SEF – bez obzira da li su dobrovoljni ili obavezni korisnik.

Pod transakcijom se, u smislu zakona, smatra transakcija sa ili bez naknade, koja se odnosi na isporuku dobara, odnosno pružanje usluga, uključujući i avansno plaćanje.

Treba napomenuti da zahtevi za plaćanje koji se ne odnose na promet dobara i usluga, kao što je zahtev za refundaciju troškova, ne podleže obavezi evidentiranja preko SEF.

Takođe, naglašavaju poreznici, kada jedan korisnik sistema elektronskih faktura izdaje račun licu koje nije korisnik SEF (jer nije subjekt javnog sektora niti subjekt privatnog sektora/PDV obveznik, a nije ni dobrovoljni korisnik), ne postoji obaveza izdavanja elektronske fakture preko SEF.

Foto: Pixabay.com

Zakon o elektronskom fakturisanju propisuje i novčane kazne za povredu obaveza izdavanja, prijema i čuvanja elektronskih faktura, kao i za korišćenje podataka u svrhe koje nisu propisane zakonom.

Novčane kazne za neevidentiranje prometa kreću se od 300.000 do dva miliona dinara za pravna lica, dok su za preduzetnike i fizička lica od 50.000 do 500.000 dinara.

Za odgovorno lice u pravnom licu kazne se kreću od 20.000 do 150.000 dinara, a za ovaj prekršaj u istom iznosu može da bude kažnjeno i fizičko lice – obveznik fiskalizacije koje je obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti u smislu zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana, a koje nije preduzetnik – obveznik fiskalizacije.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X