март 29, 2024
Valjevo

Produžava se uredba o ograničenju cene goriva: „Danas nove cene derivata“

Podelite post:

Foto: Arhiv

Ovog četvrtka ističe rok za Uredbu o ceni goriva, a kako „Valjevonadlanu.rs“ saznaje , ova uredba će danas biti produžena.

Cene goriva u maloprodaji u Srbiji i dalje će biti ograničene jer će, kako saznajemo, Uredba o ograničenju visine cena naftnih derivata biti produžena.

Naime, ova uredba danas prestaje da važi, a očekuje se da će je u toku dana Vlada Srbije produžiti, i to najverovatnije opet na mesec dana, odnosno do kraja jula.

S obzirom na to, očekuje se i da danas u toku dana (do 15 časova) dođe i do novog usklađivanja cena derivata u maloprodaji jer su cene od prošlog petka „zakucane“ do danas, zbog isteka uredbe.

Šta očekuje vozače?

Na osnovu ove uredbe do sada su se svakog petka obračunavale nove cene goriva (bezolovnog benzina BMB95 i evrodizela) u maloprodaji, u skladu sa kretanjem cene nafte na svetskim berzama. Naime, maloprodajna cena goriva formira se na osnovu srednje veleprodajne cene derivata koju utvrđuje Ministarstvo rudarstva i energetike, a na tu cenu se dodaje trgovačka marža koja iznosi sedam dinara po litru. Prosečne veleprodajne cene obračunava Ministarstvo energetike svakog petka i najkasnije do 13 časova dostavlja ih Ministarstvu trgovine koje utvrđuje najviše maloprodajne cene i to objavljuje do 15 časova.

Naftaši upozoravaju da je svako ograničavanje cena održivo jedino u kratkom roku, a da ovakva situacija na domaćem tržištu traje predugo i da može dovesti do poremećaja. Naime, kako naglašavaju, cene goriva su niske i kao takve „ne mogu da pokriju troškove uvoza nafte“.

S druge strane, vozači se i sa ovako „kontrolisanim cenama“ bukvalno „hvataju za glavu“, i pitaju se šta bi bilo da nema ograničenja. Podsetimo, početkom februara, od kada se na ovaj način usklađuju cene, evrodizel je koštao 179 dinara po litru, a bezolovni benzin BMB95 171 dinar. Skoro pet meseci kasnije, evrodizel je poskupeo za 33 dinara po litru, a BMB95 za 30 dinara, pa je cena od prošlog petka (još aktuelna) na pumpama za evrodizel 212 dinara po litru, a za bezolovni benzin 201 dinar.

Inače, cene nafte na svetskim berzama su, kako piše Rojters, u sredu ojačale četvrtu nedelju zaredom, uz zabrinutost zbog ograničene ponude i slabije globalne ekonomije.

Fjučersi na naftu brent za avgust su porasli na 118,85 dolara po barelu, pa i do skoro 120 dolara, a za američku naftu WTI na 112,96 dolara po barelu, pa i do 115 dolara.

Cene su porasle pošto su se zemlje G7 složile da istraže opcije za nametanje ograničenja cena na izvoz ruske nafte. Ipak, danas u toku dana nafta je pojeftinila, pa se brent kreće na oko 116 dolara, a WTI na 110 dolara po barelu, prema podacima portala oilprice.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X