април 23, 2024
Valjevo

NOVO POSKUPLJENJE CIGARETA OD 1. JULA: Evo koliko će koštati pakla!

Podelite post:

Foto: valjevonadlanu.rs

Cigarete će od 1. jula biti skuplje za 10 dinara pa će tako najjeftInija paklica koštati 300, a ona najskuplja čak 580 dinara!

Razlog za poskupljenje cigareta od 1. jula je uvećanje specifične akcize za dinar i po. Ona se dva puta godišnje, u januaru i julu, koriguje u skladu sa akciznim kalendarom. Potom sledi još šest poskupljenja.

Nakon toga, država će po ovom osnovu proizvođačima umesto dosadašnjih 79.75 dinara uzimati 81.25 dinara po pakli. Tom dinamikom, odnosno dva puta godišnje, sve do 2025. godine, će se uvećavati ovaj državni namet uz koji se na cenu cigareta zaračunava i propocionalana akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i u naredne tri godine nepromenjena. Na sve to se dodaje i PDV.

Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima Evropske unije po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1.8 evra po pakliciPo tim standardima treba očekivati da će pušači u Srbiji za tri godine plaćati isto kao oni u zemljama Evropske unije.

Ono što je za utehu pušačima je da će poskupljenje biti postepeno ali je sasvim izvesno da pušače u Srbiji neće zaobići evropski propisi. Iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta biće uvećan narednih dana za dinar po milimetru što znači da i oni koji koriste ovaj užitak će morati da izdvajaju više para kao i oni koji koriste sve popularniji nesagorevajući duvan, gde će paklica takođe poskupeti u proseku za 10 dinara.

Sve u svemu, u naredne tri godine pušaći će sve skuplje plaćati svoj užitak, pa je realno očekvati da 2025. godine srpske cene duvanskih proizvoda dostignu evropske.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X