мај 26, 2024
Valjevo

Vučić: Srbija će na sedam dana obustaviti izvoz dizel goriva iz rafinerije u Pančevu

Podelite post:

Aleksandar Vučić/Foto: Beta via Predsedništvo Srbije – Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija trenutno ima velike probleme sa obezbeđivanjem dovoljnih količina goriva, pre svega dizela, ali i benzina, za potrebe građana. Vučić je ukazao da naša zemlja nema ni malo domaće nafte i podsetio da NIS nije u većinskom vlasništvu države.

„U potpunosti zavisimo od uvoza. Dodatni problem je što Srbija gotovo 100 odsto benzina i dizela prerađuje u rafineriji u Pančevu, ali šaljemo Bosni i Hercegovini oko 30.000 tona, za Republiku Srpsku oko 22.000 tona. Šaljemo i u Bugarsku i u Rumuniju“, kazao je on prilikom obilaska sela Radaljevo kod Ivanjice.

Prema njegovim rečima, zato će država na sedam dana zaustavili izvoz dizela da bi ga bilo za ljude u Srbiji.

„Gledamo da se ne povećava cena da bismo štitili primanja ljudi i da bi bila niža inflacija, ali stvarno to ne zavisi od nas“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da Srbija prati dva nivoa cene nafte, jedan sirove BRENT nafte, gde je cena snižena sa 113 na 104 dolara po barelu, dodavši da više prati kotacijsku cenu, po kojima kompanije prodaju naftu na Mediteranu.

„Imamo tu puno problema, jer ako ne dopustite višu cenu nećete imati dizel i vlasnici će zatvarati pumpe kao što se sada dešava u Hrvatskoj“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, neće biti poskupljenja goriva ukoliko ne bude povećana cena sirove nafte, pa neće moći da raste ni kotacijska cena, ističući da to ne zavisi od Srbije.

Podsetio je i da cena gasa danas iznosi 1.730 dolara za 1.000 kubika gasa na TTF berzi, što košta više od 2.100 dolara kada se uračuna plaćanje posrednika i transporta.

Vučić je naveo i da je cena struje sada na berzi 360 evra po megavatu, a da je domaćinstva u Srbiji plaćaju oko 41 evro, a industrija 75 evro po megavetu, „što mnogo niže od tržišne cene i ubedljivo nanjniže u Evropi“.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X