април 20, 2024
Valjevo

Katastar ponovo radi u punom kapacitetu

Podelite post:

Foto: Shutterstock

Sve službe katastra nepokretnosti od danas rade u punom kapacitetu nakon sajber napada koji se dogodio 14. juna.

U proteklom periodu obavljena je potpuna bezbednosna provera celokupne informatičke infrastrukture koja obuhvata preko 3.500, više od 450 servera i tri petabajta podataka.

“U cilju povećanja bezbednosti i kao vrsta antikoruptivne mere, sva komunikacija sa Republičkim geodetskim zavodom obavljaće se u pisanoj formi, kako bi bilo moguće pratiti komunikaciju. Građanima je na raspolaganju 28 digitalnih servisa, koji su potpuno besplatni i mogućnost predavanja dokumentacije na šalterima službi za katastar u zakazanim terminima. Sve informacije usmenim putem građani mogu dobiti od operatera Info centra na broj telefona 011/63-55-600”, navodi se u saopštenju Republičkog geodetskog zavoda.

Kako ističu, RGZ je striktno formalna institucija koja predstavlja poslednji bedem odbrane od eventualnih prevarnih radnji na tržištu nepokretnosti, i svaki službenik službe za katastar radi isključivo sa pisanom dokumentacijom, a ne na osnovu usmene reči. Zbog toga insistiranje na sastancima sa službenicima katastra predstavlja vid pritiska na instituciju sa ciljem da se utiče na ishod rešavanja predmeta i ostvari dobijanje privilegije prekorednog rešavanja zahteva.

“Izazovni period koji je iza nas pokazao je važnost usluga registara RGZ za funkcionisanje privrede naše zemlje. Vlada Republike Srbije je odobrila raspisivanje konkursa za zapošljavanje dodatnih 186 službenika u Republičkom geodetskom zavodu”, navode u RGZ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X