мај 28, 2024
Valjevo

Da li su preporuke za poskupljenje struje i gasa opravdane?

Podelite post:

Foto: Arhiv

Preporuka o poskupljenju struje od 15-20 odsto i gasa za 65 do 70 procenata, koju je dao Fiskalni savet u svojoj najnovijoj analizi, preterana je, dok je odluka Srbijagasa o poskupljenju gasa od devet odsto od 1. agvusta opravdana, ocenio je predsednik Udruženja za gas Vojislav Vuletić.

„Mi smo imali cenu od 270 dolara za 1.000 kubnih metara i podizanje cene za devet odsto koje je najavio Srbijagas je realno, na osnovu toga što ćemo uvozni gas plaćati skuplje. To je daleko realnije od preporuke Fiskalnog saveta“.

Prema analizi ovog nezavisnog državnog tela, Srbijagas i Elektroprivreda Srbije (EPS) imali su tokom 2021. godine ukupne gubitke od oko milijardu evra. Ipak, predsednik Udruženja za gas smatra da Fiskalni savet stvari posmatra globalno i procenjuje da se na takav način može pokriti deo gubitaka, ali dodaje da uopšte nije siguran da Srbijagas ima određene gubitke. S druge strane, dodaje, EPS-ovi gubici su poznati jer ovo preduzeće uvozi veliku količinu struje.

„Razvojna politika EPS-a u poslednjih 10 godina nije dobro vođena, dok je Srbijagas vodio dobru politiku i ne vidim da bi trebalo da donese odluku o poskupljenju od 70 odsto, što građani inače ni ne bi mogli da plate“, ističe Vojislav Vuletić.

Zbog svega navedenog naš sagovornik kaže da ne bi trebalo da dođe do situacije da Srbijagas uvede dodatno poskupljenje, za šta inače treba da ima saglasnost Agencije za energetiku. Zato ova preporuka Fiskalnog saveta ne bi trebalo da izaziva strepnju kod građana.

Foto: Unsplash.com

 

A da građani neće pozdraviti bilo koju od ovih preporuka kaže u razgovoru za Biznis.rs predsednik Udruženja potrošača Efektiva Dejan Gavrilović koji navodi da treba uzeti u obzir to što su decenijama unazad pumpani troškovi i u jednom i u drugom preduzeću.

„Kada bi se to fer sagledavalo trebalo bi pogledati sve troškove, tendere, poslove, pa ako bi se utvrdilo da i nakon toga postoji potreba za povećanjem cene siguran sam da bi potrošači, uz takvo domaćinsko poslovanje, opravdali poskupljenje struje, ali bi onda ono bilo manje od 20 odsto“, navodi Gavrilović.

Prema rečima našeg sagovornika, ne bi trebalo da se loše odluke jednog preduzeća plaćaju iz džepa građana i ne bi bio problem u poskupljenju ukoliko bi se troškovi sveli na realan nivo.

Gavrilović dodaje da ne zna hoće li se preporuke Fiskalnog saveta sprovesti u delo, kao i da će eventualno poskupljenje biti rezultat procene države.

„Ukoliko bude previše otpora u javnosti, što bi moglo da donese negativne poene, onda poskupljenja ili neće biti ili će biti manje. Ukoliko neko poput Fiskalnog saveta pominje poskupljenje struje za 20 odsto, pretpostavljam da će biti doneta odluka da ono bude 10 odsto, što bi omogućilo da građani lakše pristanu“, kaže predsednik Efektive dodajući da potreba da se prekontrolišu troškovi važi i za Srbijagas.

U oba slučaja, dodaje Gavrilović, svako poskupljenje će biti udar na potrošače budući da već imamo „divljanje“ cena.

„Rast cena energenata dodatno implicira poskupljenje drugih proizvoda i usluga“, zaključuje on.

Podsetimo, eventualno poskupljenje struje i gasa odnosi se na deo duga Srbijagasa i Elektroprivrede Srbije budući da je, kako je istaknuto u analizi Fiskalnog saveta, država finansirala oko 500 miliona evra kroz dotacije Srbijagasu, a preostalih 500 miliona evra platio je EPS uzimajući kredite za likvidnost.

„Jedan od uslova za ozdravljenje EPS-a bio bi urgentna mera povećanja cena električne energije za domaćinstva od 15-20 odsto, uz slično povećanje za privredu“, naveo je Fiskalni savet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X