мај 26, 2024
Valjevo

Raste cena mesa – Kilogram svinjetine polako prelazi 900 dinara

Podelite post:

Ilustracija (Foto: racorn/shutterstock.com)

Svaka nova kupovina mesa skuplja je u odnosu na prošlu. Svinjski kare dostigao je cenu od blizu 900 dinara za kilogram, svinjska plećka prodaje se za oko 1.000 dinara (995 dinara), a po toj ceni je i kilogram mlevenog mesa.

Svinjski vrat je blizu 830 dinara, čvarci su 1.200 dinara, a mast oko 300 dinara kilogram.

Jedino svinjski but, čija je cena ograničena Uredbom Vlade Srbije, mogao se kupovati već nekoliko meseci za iste pare, oko 600 dinara kilogram.

Samo pre godinu dana meso je bilo bar za trećinu jeftinije, a pre dve godine plaćalo se po duplo nižim cenama nego što su sadašnje. Kilogram svinjskog vrata, recimo, kupovao se 2020. godine za nepunih 400 dinara, a i druge kategorije svinjetine nisu prelazilo 500 dinara.

Što se meso od svinje deli na više komada, to je i zarada klaničara veća, kažu tovljači i navode da su i oni sada dočekali da zarade na tovu.

– Kilogram žive mere ranjenika već dve sedmice je 250 dinara bez PDV-a pa farmeri imaju čistu zaradu od 2.000 dinara po uhranjenoj svinji, jer tov košta 12.000 dinara i 11.000 dinara prase – kaže iz Asocijacije stočara Srema i Mačve farmer iz Laćarka Bora Šuljmanac, koji važi za velikog uzgajivača svinja.

Sagovornik Dnevnika navodi da se razlozi zašto se više na domaćem tržištu ne mogu kupiti tovljenici ispod proizovodne cene nalaze u tome što je zaustavljen prekomerni uvoz svinjetine, da bi se koliko-toliko sačuvalo na niskim granama domaće svinjarstvo. Razlog je i to što svinja nema dovoljno ni u okruženju i što je i tamo svinjetina poskupela.

Šuljmanac kaže da u narednom periodu stočari ne bi trebalo da očekuju da cena žive vage padne, već, naprotiv, da postoje šanse da zbog malo svinja u okolnim zemljama cena žive mere svinja ode nagore, doduše, ne previše.

– Cena ranjenika u narednom periodu zavisiće od ponude i potražnje, odnosno od ponude živih svinja i potrošnje – naglašava Šuljmanac.

– U Mačvi i u Sremu je u protekle dve godine, baš zbog jeftinih ranjenika, drastično umanjen stočni fonda, pa tovnjenika nema. A tu su i potrošači. Ukoliko ga budu kupovali pomalo, na grame, cene mesa neće ići nagore već, naprotiv, moraće da se spuste – ističe Šuljmanac.

On smatra da ima prostora da svinjetina bude jeftinija u mesarama ukoliko se klaničari odreknu svog dela zarade, koja se kreće, ističe, od 7.000 do 8.000 dinara po tovljeniku.

– Samo neka spuste zaradu pa će meso biti jeftinije – ističe Šuljmanac.

Međutim, direktor prodaje u Kamendinu Predrag Božin kaže za Dnevnik da za to ne postoji mogućnost pošto već rade na ivici rentabilnosti.

– Možda klaničari imaju veću zaradu, ali oni koji se bave tovom na farmama rade na ivici rentabilnosti. Stočna hrana je višestruko poskupela. Kilogram žive vage je sada dostigao maksimum u odnosu na proteklih deset godina i kreće se od 250 do 260 dinara. Svinja nema dovoljno na domaćem tržištu, a u okruženju nisu znatnije jeftiniji, što navodi na zaključak da će se meso prodavati po sadašnjim cenama – navodi on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X