април 19, 2024
Valjevo

HITAN SASTANAK MINISTARSTAVA ZBOG DIVLJANJA CENA! Država obara cenu peleta?!

Podelite post:

Foto: Arhiv

Ako ne dođe do pojeftinjenja peleta, čak 110.000 domaćinstava u Srbiji preći će da se greje na struju, što bi bio dodatni udar na već oslabljen elektroenergetski sistem.

Država će oboriti visoku cenu peleta, jer će u protivnom čak 110.000 domaćinstava na zimu preći da se greje na struju!

To bi, prema rečima stručnjaka, bio ogroman pritisak na elektroprivredu koja ne bi izdržala takav udar. Kako saznajemo, zbog svega toga uskoro će biti organizovan sastanak predstavnika Ministarstva energetike, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i „Srbijašuma“ na kome će razmatrati koja bi to maksimalna cena peleta bila prihvatljiva za građane, proizvođače i trgovce.

Nerealne cene

Državna intervencija na tržištu peleta jedini je način da se spreči neopravdano divljanje cena. Cena tone peleta u Srbiji se trenutno kreće od 360 evra, pa do čak 425 evra. S obzirom na to da je tokom zimske sezone za grejanje kuće od 100 kvadrata potrebno minimum 2,5 tona, što je dovoljno samo da se ukućani ne smrznu, jasno je da su ovakve cene neprihvatljive! Prošle godine cena tone peleta kretala se od 150 do 180 evra. U stručnim krugovima sve češće se govori o ceni koja ne bi smela da pređe 300 evra. Pogotovu sada kada je Srbija zabranila izvoz peleta, a cene nastavile neopravdano da rastu.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović potvrdila je da će uskoro biti održan sastanak sa „Srbijašumama“, ali i prodavcima peleta, kako bi pronašli zajedničko najbolje rešenje za ovaj problem.

Isto to radili smo i radimo sa trgovcima derivata. Svakog petka sednemo i nađemo zajedničko rešenje koja je održiva cena. Cena peleta je previsoka i šta god neko drugi kaže, nije u pravu. Mi imamo 110.000 domaćinstava koja koriste pelet. Ako oni ne mogu da obezbede dovoljno peleta po pristupačnim cenama, ta domaćinstva krenuće zimus da koriste struju za grejanje. A to je onda dodatni udar na elektroenergetski sistem, koji je, inače, prilično klimav. 

Cene peleta drastično skočile bez ikakvog pokrića! Stoga on smatra da je vreme da reaguju nadležne inspekcije kako ne bi došlo do potpune eksplozije cena.“

– Cene drva i peleta su nerealno visoke i ne opravdavaju troškove. Potražnja je ekstremno visoka, a tu najveći benefit prave trgovci, u lancu koji kreće od JP „Srbijašume“, preko proizvođača, pa do trgovaca.

Samo u periodu od 15. maja do 28. juna konkretno cene peleta su porasle za šest do osam hiljada, a da razloga za to nije bilo. Trgovci prebacuju loptu na proizvođače, a oni kažu da su skupe sirovine, i tako se sve vrti ukrug – ističe Mihajlović.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X