април 18, 2024
Valjevo

Lokalni front Valjevo: Šta se sve može na Divčibarama kad ste…

Podelite post:

Lokalni front je održao konferenciju za medije ispred zgrade Gradske uprave skrenuvši pažnju javnosti da je građevinska dozvola izdata pre nego što je istekao rok za prigovore na izdate lokacijske uslove. Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine izdalo је dozvolu za gradnju objekta na Divčibarama površine preko hiljadu i po kvadrata, sa 30 apartmana i pomoćnim prostorijama. Investitor je čekao svega 78 sati da bude rešen zahtev podnet 19. jula u 9 sati i 13 minuta.Tim povodom Lokalni front je izadao Saopštenje za javnost, koje prenosimo u celosti:

„Ljubomir Radović: Lokalni front ovoga puta mora da pohvali ažurnost i brzinu gradskog Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine koje je, čini se u rekordnom roku, izdalo dozvolu za gradnju objekta na Divčibarama površine preko hiljadu i po kvadrata, sa 30 apartmana i pomoćnim prostorijama. Investitor je čekao svega 78 sati da bude rešen zahtev podnet 19. jula u 9 sati i 13 minuta.

Međutim…

Ovu reč ćemo danas često upotrebljavati. Pre svega, građevinska dozvola je izdata pre nego što je istekao rok za prigovore na izdate lokacijske uslove. Jedan ovakav prigovor Lokalni front je u zakonskom roku dostavio Sektoru za inspekcijski nadzor Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Zašto prigovor nismo uputili i nadležnim inspekcijskim službama Grada Valjeva? Oni koji prate rad Lokalnog fronta brzo će se setiti da smo baš tim službama pre tačno četiri godine prijavili bespravnu gradnju betonske brane u strogom centru Divčibara.

Reakcija nadležnih je izostala. Dakle, pisati ovim službama i njihovom načelniku očevidno je gubljenje vremena.

Šta nije u redu u lokacijskim uslovima izdatim za parcelu 887/2 na Divčibarama

Nabrojaćemo samo glavne tačke opširnog prigovora: ne postoje uslovi za uređenje zelenih površina, na mnogo mesta idejno rešenje samog urbanističkog projekta ne odgovara važećem planskom osnovu, mnogi parametri projekta odstupaju od parametara naznačenih u lokacijskim uslovima, i, najzad, postoji neusaglašenost sa uslovima za priključenje na vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Ovoj poslednjoj činjenici, kao i do sada, posvetićemo posebnu pažnju. Poznato je, uostalom, da se Lokalni front ozbiljno bavi problemom divčibarske kanalizacije otkako je u nju pre nekoliko godina utrošeno oko 40 miliona dinara. Bolje rečeno protraćeno. Dokaz za ovu ocenu je Zapisnik od 1. aprila ove godine u kojem je inspektor Ministarstva zaštite životne sredine utvrdio sledeće nezakonitosti: nema tretmana otpadnih voda, uređaj za prečišćavanje otpadnih voda nije u funkciji, ne radi se ispitivanje otpadnih voda…

Pročitali smo tačku 6.3. lokacijskih uslova: „Kako ne postoje uslovi za priključenje na kanalizacionu mrežu, obavezna je izgradnja vodonepropusne septičke jame u skladu sa važećom planskim dokumentom“.

Međutim, u tački 9.1. urbanističkog projekta, verovali ili ne, piše nešto savim deveto: „U neposrednoj blizini, na susednoj parceli 887/3, postoji izgrađena kanalizaciona mreža preko koje će se objekt priključiti na javnu kanalizacionu mrežu“!

Dijagnozu „javne kanalizacione mreže“ na Divčibarama jasno je postavio, na žalost, veoma ozbiljni prvoaprilski zapisnik inspektora Ministarstva zaštite životne sredine.
Željko Trifunović: Nije ovo bio poslednji gaf urbanističkog projekta: recimo, na susednoj parceli 887/3 ni u samom projektu ne vidi se ucrtana nikakva kanalizaciona mreža!
A, šta je, zapravo, moralo da se nađe u projektu, prema važećim uslovima Zavoda za zaštitu prirode? S obzirom da će se graditi 30 apartmana za stotinak korisnika ovi uslovi zahtevaju postavljanje individualnih prečistača otpadnih voda. Ne septičke jame kako tvrde lokacijski uslovi izdati od Gradske uprave.

Prečistača u projektu-nema. Istina, nema ni septičke jame.

Pa šta, reći će nam. Bože moj, projekt se još može izmeniti, mogu se dodati ti vaši prečistači, pustite čoveka neka gradi kad već ulaže u Divčibare!

Zaista, šta u međuvremenu može da radi naš investitor?

Pomenuli smo rekordnu brzinu kojom je Gradska uprava izdala građevinsku dozvolu. U redu, mala usluga čoveku kome se žuri. Čovek, međutim, nije čekao da istekne zakonskih petnaest dana i da prođe rok za prigovore (a biće ih!) kako bi urbanistički projekt postao punovažan. Tek tada može se podneti prijava početka radova, gradilište ograditi, postaviti gradilišna tabla i činiti sve ono što zakon dopušta i propisuje.

Fotografije koje smo dobili sa lica mesta načinjene su u četvrtak, 21. jula, čitav dan pre nego što je građevinska dozvola uopšte izdata. Na njima se veoma jasno vidi da su na parceli 887/2 radovi uveliko počeli. Samouvereni investitor očigledno smatra da za njega neki propisi ne važe; on je siguran da se neće pojaviti nikakav inspektor, naložiti zatvaranje gradilišta, postaviti znak „zatvoreno gradilište“, zapečatiti građevinske mašine i činiti sve što inače propisuje član 181 Zakona o planiranju i gradnji.

A možda investitor neke stvari zna bolje i od nas i od zakonodavaca? Možda se na parceli 887/2 neće pojaviti nikakav inspektor, pa će Divčibare dobiti novih 30 apartmana čiji će budući gosti obilato dopunjavati i obogaćivati sadržaj otpadnih voda koje na kraju balade završavaju u Zapadnoj Moravi.
Ili u Gradcu…

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X