јул 14, 2024
Valjevo

Danas slavimo Ognjena Mariju – Danas ne treba izbegavati kupanje u „velikim vodama“.

Podelite post:

Foto: SPC

Pravoslavna crkva danas proslavlja Svetu velikomučenicu Marinu, koja je u narodu poznatija kao Ognjena Marija. Današnji praznik, prema narodnoj tradiciji, spada u red „ognjevitih svetaca“, kada se odlazi u hram, a na ovaj praznik ne radi se ni u polju ni u kući.

Sveta Marina rođena je u Antiohiji Pisidijskoj, u današnjoj Turskoj. Tek u dvanaestoj godini čula je Marina za Gospoda Hrista, kako se rodio u tijelu, od Presvete Bogorodice, kako je čudesa mnoga učinio, krsnu smrt primio i slavno vaskrsao. Njeno mlado srce ispunilo se ljubavlju prema Gospodu, i ona se zavjetovala da se nikada neće udavati, poželjevši da postrada za Hrista i krstiti se u krvi mučeništva.

Sveta Marina, još kao mlada djevojka, zbog njene fizičke ljepote, bila je izložena mnogobrojnim iskušenjima.

Posječena je u vrijeme cara Dioklecijana, ali dušom i silom ostala je u životu na nebesima i na zemlji.
Sveta Marina u narodu je poznatija kao Ognjena Marija, a Srpska pravoslavna crkva ovu svetiteljku proslavlja 30. jula po novom kalendaru.

Danas ne treba plivati u dubini, a za žene posebno važi jedan jedan običaj: Vernici obeležavaju Ognjenu Mariju

Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine „gori nebo i zemlja“, ne rade nikakvi poslovi.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznatije kao Ognjena Marija.

U crkvenom kalendaru ovaj dan nije obeležen crvenim slovom, ali se smatra velikim praznikom i veoma se poštuje, kao u crkvi tako i u narodu. Ovaj praznik posebno poštuju žene, tako da se ništa ne radi u polju, ni „na ruke“.

Naime, u narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri ili gromovima koji su u vrele praznične dane spalili žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije. Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom ona spada u „ognjevite“ svece.

Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine „gori nebo i zemlja“, ne rade nikakvi poslovi.

Veruje se i da ljudima, kojima se danas nešto zapali ili pregori Ognjena Marija šalje opomenu što su radili na praznik.

U narodnom predanju čuvaju se primeri mnogih nesrećnih slučajeva koji su se dogodili na ovaj dan, kada su se neoprezni plivači udavili u rekama i jezerima. Zato se veruje da na Ognjenu Mariju treba izbegavati i kupanje u „velikim vodama“.

Vlada i verovanje da bi devojke trebalo danas poklone ogledalce mladiću koji im se sviđa jer će on „zauvek gledati u njih kao u svoj odraz u ogledalu“.

Ima porodica koji Ognjenu Mariju obeležavaju kao krsnu slavu .

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X