јул 14, 2024
Valjevo

Kanalizacija u Bogovađi iz projekta „Čista Srbija“

Podelite post:

U Bogovađi je počela izgradnja dva kilometra primarne kanalizacione mreže za širi centar naselja u okviru projekta „Čista Srbija“. Ovde će biti izgrađeno i mini-kompaktno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda kapaciteta za 600 korisnika, što omogućava proširenje mreže. Početak radova propratio je predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković i tom prilikom izjavio:

„Ovo je jedan od najznačajnijih projekata u opštini Lajkovac u poslednjih nekoliko decenija, vrednosti oko dve milijarde dinara, što je više od dva godišnja opštinska budžeta. Prvu fazu smo uveliko završili – kanalizaciju za deo Rubribreze, tako da je sada ova mesna zajednica potpuno pokrivena fekalnom kanalizacionom mrežom. Uveliko se odvijaju radovi u MZ Jabučje, gde je urađena prva, a uskoro treba da počne druga faza – gde će u drugom delu deo Jabučja biti urađeno čak 24 kilometra primarne mreže. Opština Lajkovac će u narednom periodu, u skladu sa budžetskim mogućnostima i tehničkim uslovima, uraditi kanalizaciju i za delove Bogovađe udaljene od centra, ali je sa ova dva kilometra veći deo naseljenog mesta Bogovađa pokriven.

Zahvaljujući dobroj saradnji sa Ministarstvom građevinarstva veliki su izgledi da dobijemo četiri kilometra primarne mreže za naseljeno mesto Ćelije, vrednosti 50 miliona dinara, iako to u prvi mah nije ušlo u plan projekta „Čista Srbija“. Do kraja avgusta počeće kompletna rekonstrukcija postojećeg postrojenja za preradu otpadnih voda u Lajkovcu, koje će moći da primi sve nove korisnike, a kanalizacija u Jabučju i Ćelijama biće povezana sa ovim postrojenjem.“

Opština svojim sredstvima već nekoliko godina finansira izgradnju kanalizacije u Slovcu, gde je urađeno i mini-kompaktno postrojenje. Zbog toga Andrija Živković ističe da je Lajkovac jedna od retkih opština gde će veliki deo seoskog područja imati fekalnu kanalizaciju.

Radove iz projekta „Čista Srbija“ finansira Republika Srbija, a realizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Lajkovac je među prvih 16 gradova i opština u kojima je počelo sprovođenje projekta, što podrazumeva izgradnju kanalizacione mreže i izgradnju i rekonstrukciju postojećih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Foto: Agencija Pristup

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X