март 29, 2024
Valjevo

Sutra će biti konstituisan novi 13. saziv Skupštine Srbije

Podelite post:

Foto: Skupština Srbije

Potvrđivanjem mandata novim poslanicima i izborom novog rukovodstva, sutra će biti konstituisan novi, 13. saziv Skupštine Srbije.

Konstitutivnom sednicom, prema Poslovniku, predsedavaće najstariji poslanik, a to je u ovom slučaju Vladeta Janković, sa liste “Ujedinjeni za pobedu Srbije”, a ukoliko on ne bude mogao ili ne bude želeo to da učini, sednicu će voditi sledeći “po starešinstvu”, Veroljub Stevanović sa izborne liste “Nada”.

Najstarijem poslaniku u vođenju sednice, pomaže četvoro najmlađih poslanika, sa četiri prvoplasirane liste, a to su ovog puta Nikola Bokan sa izborne liste “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”, Pavle Grbović iz “Ujedinjenih”, Dubravka Kralj iz koalicije oko SPS-a i Jelena Bogdanović sa liste “Nade”. Pored njih, pomaže i generalni sekretar Narodne skupštine.

Na prvoj sednici potvrđuju se mandati poslanika, bira predsednik skupštine, kao i potpredsednici, imenuje se generalni sekretar, a na dnevnom redu je i izbor članova radnih tela parlamenta, kao i stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Nakon potvrđivanja mandata, narodni poslanici polažu zakletvu, a tim činom skupština se smatra konstituisanom.

Nakon toga, sledi izbor predsedika parlamenta, a to će, izvesno je, biti Vladimir Orlić, kojeg će za tu funkciju kandidovati najjača lista u parlamentu okupljena oko Srpske napredne stranke, “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”.

U parlamentu je za sada formirano 15 poslaničkih klubova.

Po konstituisanju najvišeg zakonodavnog tela, počinje da teče rok od 90 dana, u kojem predsednik Republike, treba da poveri mandat za sastav vlade onome ko mu potvrdi da ima potrebnu većinu za podršku u parlamentu.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X