јун 15, 2024
Valjevo

Ko je Vladimir Orlić, novi predsednik Skupštine?

Podelite post:

Foto: Tanjug

Najviši zakonodavni organ u Srbiji, Narodnu skupštinu, u naredne četiri godine, vodiće Vladimir Orlić, koji je izabran na tu funkciju, kao kandidat vladajuće SNS. Vladimir Orlić je potpredsednik SNS-a i dugogodišnji poslanik naprednjaka u skupštini.

Vladimir Orlić je rođen 15. aprila 1983. u Beogradu, završio je osnovnu školu „Jovan Popović“ u Obrenovcu, a zatim i Matematičku gimnaziju u Beogradu.

Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Odseku za elektroniku, telekomunikacije i automatiku, na smeru za telekomunikacije, gde je stekao i zvanje doktora nauka elektrotehnike i računarstva.

Profesionalno je bio angažovan u struci na poziciji inženjera za istraživanja i razvoj u različitim naučno-istraživačkim institutima.

U njegovoj biografiji se navodi da je autor više od 80 naučnih i stručnih radova, tehničkih rešenja, učesnik na više projekata Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i u većem broju internih kompanijskih projekata, namenjenih komercijalnom tržištu.

U naučno zvanje naučni saradnik u oblasti tehničko-tehnoloških nauka – elektronika, telekomunikacije i informacione tehnologije, izabran je 2015. godine, a reizabran 2020.

Vladimir Orlić, novi predsednik Skupštine Srbije

 

Član je Srpske napredne stranke od 2008. godine, gde je obavljao dužnosti u sferi informisanja i medija, kao i organizacionih poslova, a bio je i predstavnik stranke u radnim telima Evropske narodne partije.

Bio je kandidat za odbornika u Skupštini grada Beograda na listi SNS-a 2012, 2014. i 2018. godine, za odbornika u Skupštini opštine Čukarica 2016. godine.

Odbornik u Skupštini grada Beograda bio je od 2016. do 2022. godine.

Za narodnog poslanika sa liste koju je predvodio SNS izabran je 2014, 2016, 2020. i 2022. godine.

Orlić je obavljao dužnost zamenika predsednika poslaničke grupe SNS u parlamentu od 2016. do 2020. godine, te potpredsednika Skupštine od 2020. do 2022. godine.

Za člana Predsedništva SNS-a izabran je 2017, a za potpredsednika Glavnog odbora SNS-a prošle godine.

Kao narodni poslanik bio je član više skupštinskih radnih tela, parlamentarnih delegacija i poslaničkih grupa prijateljstava, a bio je predsednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija.

Orlić je 2010. završio obuku i edukaciju u Klasi za rezervne oficire Vojske Srbije, gde je stekao čin rezervnog potporučnika Vojske Srbije.

Govori engleski jezik, oženjen je i otac tri kćerke, živi i radi u Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X