април 19, 2024
Valjevo

Dan sećanja na stradale i prognane u oružanoj akciji „Oluja“

Podelite post:

Dan sećanja na sve stradale i prognane u oružanoj akciji „Oluja“, tokom koje je više od 1.700 Srba ubijeno, a 250.000 proterano iz Hrvatske, obeležen je večeras u Novom Sadu, uz prisustvo državnog vrha Srbije i brojih građana.

Parastos za žrtve tog zločina služio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Na glavnom trgu u Novom Sadu, obeležavanju „Oluje“ prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Vladimir Orlić, premijerka Ana Brnabić, ministri, poslanici, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i brojni građani, ujedinjeni u nameri da sačuvaju sećanje na žrtve tog zločina.

Слика може припадати 3 особе и људи стоје

Akcija „Oluja“ je počela 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na području tadašnje Republike Srpske Krajine, odnosno Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, uprkos tome što se ta oblast nalazila pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Više od 250.000 Srba iz Hrvatske, su u kolonama automobila, kamiona, traktora… stigle u Srbiju, iz svog zavičaja.

Akcija je, zvanično, trajala četiri dana i završila se padom Srpske Krajine i uspostavljanjem kontrole Hrvatske nad tom teritorijom.

Srbija je do sada stambeno zbrinula 25.048 porodica sredstvima iz budžeta Srbije i sredstvima donatora, od kojih je najveći Evropska unija kroz Regionalni stambeni program.

Devetu godinu zaredom obeležavamo pogrom, težak zločin i najveće etničko čišćenje posle Drugog protiv jednog naroda, poručio je večeras u Novom Sadu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naglasio da su razlozi za to okupljanje tuga zbog ubijenih i prognanih i svedočenje o zločinima pogroma koje mora da se čuje.

„Dva su razloga zbog kojih smo danas okupili ovde. Prvi je tuga zbog ubijene dece, žena, staraca, 250.000 prognanih.

Drugi je da bismo uprkos svima svedočili, da bi se ta svecočenja čula“, objasnio je Vučić na obeležavanju 27-godišnje „Oluje“.

On je kazao da je to jedini lek za ravnodušnost, i podsetio da postoji krivica zvog svih godina ćutanja, zamornog zaboravljanja žrtava.

„Godinama u Srbiji kao da nije bilo svedoka zločina.

Niko nije pričao kako su ubijani civili, njihove kuće pljačkane, paljenje, kako su Srbe udarali, kamenovali, kako su bombardovali kolone ubijajući decu i starce, malenu braću i sestre.

Time smo i sami pravdali zločin“, naglasio je on.

Istakao je da smo sami time bacili kamen na najtužniju kolonu u istoriji.

„Radili smo to gotovo čitavo punoletstvo, 18 godina.

Natovarili smo sopstvenom narodu večni osećaj krivice, koji je podrazumevao da smo sami krivi kada nas proteruju i ubijaju.

Opravdali smo zločin nad ljudima čiji jedina krivica bila da su pravoslavci, Srbi koji su želeli da žive na svom ognjištu“, objasnio je Vučić.

Za vreme zaborava Srbija je, kaže, propadala u tišini, izvinjavajući se svima za šta je bilo potrebe i za šta nije bilo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X