март 29, 2024
Valjevo

Ministar Momirović u Lajkovcu o projektu „Čista Srbija“

Podelite post:

„Ovo je jedan veliki i avangardan ekološki projekat, jer mi trenutno gradimo na području 30 lokalnih samouprava najmoderniju kanalizacionu infrastrukturu i kolektorska postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Kada Vlada investira u više od 100 lokacija sa ciljem da potpuno promeni ekološku sliku države to nije mali poduhvat“, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović tokom obilaska završnih radova na izgradnji komunalne infrastrukture u Rubribrezi, opština Lajkovac.

Ministar Momirović je prisustvovao završnici radova u ovom selu, gde se posle izgradnje skoro tri kilometra primarne kanalizacione mreže putevi vraćaju u prvobitno stanje i kreće asfaltiranje deonice od 1.250 metara, koliko je mreža išla kolovozom.

„Plan za opštinu Lajkovac nam je 33km kanalizacione mreže i dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, očekujem da jedno bude završeno do kraja ove godine. Na teritoriji cele države do kraja septembra završićemo oko 300 km kanalizacione infrastrukture. Planiramo do kraja godine da pustimo četiri postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a do kraja sledeće godine više od 20. To su veliki projekti i ova Vlada je uradila jednu veliku promenu percepcije kada pričamo o ekološkim projektima. Izgradili smo verovatno jedno od najvećih postrojenja u zemlji – postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu, možda najmodernije u Evropi, dok u Vranju radimo 140 km nove kanalizacione infrastrukture. Pripremamo projektnu dokumentaciju za oko 70 lokalnih samouprava pa puta četiri ili pet lokacija u svakoj“, istakao je Momirović.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković istakao da je ponosan što je opština Lajkovac jedna od prvih u projektu „Čista Srbija“, koji značajno poboljšava uslove života građana Lajkovca i podiže njihovu ekološku svest.

„U Rubribrezi su skoro završeni radovi u okviru prve faze projekta, urađeno je tri kilometra kanalizacije i trenutno se rade priključci stanovništvu. U toku je i vraćanje lokalnih puteva u prvobitno stanje što je veoma bitno. Uveliko traju radovi u u Jabučju, najvećem selu opštine Lajkovac, gde će biti izgrađeno 20 km kanalizacione mreže, a započeti su u Bogovađi u dužini od tri kilometra, gde će se raditi i jedno manje postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda kapaciteta 600 korisnika. Zatim sledi rekonstrukcija postrojenja u Lajkovcu čiji je prijem 10.000 korisnika. Kada sve bude gotovo u opštini Lajkovac će biti izgrađeno preko 30 km kanalizacione mreže i dva nova postrojenja, čime će više od 50 odsto stanovnika biti priključeno na fekalnu i kišnu kanalizaciju, a Opština će nastaviti sopstvenim sredstvima da širi mrežu“, zaključio je predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković.

U opštini Lajkovac u okviru projekta „Čista Srbija“ biće izgrađeno 33 kilometra kanalizacione mreže i dva postrojenja za preradu otpadnih voda koja obuhvataju 10.100 stanovnika. Vrednost investicije u izgradnju komunalne infrastrukture u opštini Lajkovac je 15,3 miliona evra. Izvođač radova je kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC).

PR agencija Pristup

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X