март 28, 2024
Valjevo

Srbija spremna i za najgori scenario! Naša vojska nikad jača!

Podelite post:

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Građani ne treba da brinu za bezbednost zemlje. Vrhovni komandant i predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će ulaganja u vojsku imati prioritet u narednom periodu, a Vojska Srbije već je opremljena i modernizovana više nego što je ikada u istoriji bila!

Srbija je prošle godine ugovorila nabavke naoružanja i vojne opreme u vrednosti od jedne milijarde i 318 miliona dolara! Taj iznos je veći od sumarne vrednosti svih nabavki od decembra 2016, kada je pokrenut proces modernizacije Vojske Srbije (VS).

Srbija je prošle godine ugovorila nabavke naoružanja i vojne opreme u vrednosti od jedne milijarde i 318 miliona dolara.

Kako podseća specijalizovani portal ‘Balkanska bezbednosna mreža’, samo prošle godine potpisano je 287 pojedinačnih ugovora sa 31 zemljom. Od Rusije su naručena četiri borbena helikoptera ‘mi-35M’, tri transportna ‘mi-17V-5’, dve baterije sistema protivvazdušne odbrane ‘pancir-S1M’, sistemi za protivelektronska dejstva i borbu protiv dronova…

– Prošle godine ugovorene su kupovine radara iz Francuske, sistema GM 400, GM 200 i GM 60 za sistem vazdušnog osmatranja i javljanja i za jedinice protivvazdušne odbrane. Od Erbasa je naručeno deset višenamenskih helikoptera H145M za VS kao dodatak za ranije nabavljenih pet letelica na osnovu ugovora iz decembra 2016, kojim je i započeo ciklus modernizacije – ističe vojni analitičar Aleksandar Radić.

Nebojša Stefanović, ministar odbrane

Samo na ovaj način, kroz kontinuirano jačanje sistema odbrane, Srbija može da osigura svojim građanima punu bezbednost, zaštitu suvereniteta, ali i da ostvari sve druge postavljene ciljeve i prioritete.

foto/mod.gov.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je, istovremeno, i povećanje plate vojnicima od čak 25 odsto.

– Mi imamo odličnu opremu, ali nam fale ljudi. Hoćemo da promovišemo uniformu, da ljudi u celoj zemlji vide naše sjajne vojnike. Mislim da će ovo povećanje plata biti presudan ‘skok’. Znam da se nikom u regionu ne dopada jačanje naše vojske, ali mene za to nije briga. Ja njima nisam dužan da polažem račune, samo našem narodu. Evo, i Kurti za ‘vojsku Kosova’ izdvaja 130 miliona. Nema problema, naš vojni budžet je milijardu i po – poručio je Vučić.

Vučić danas na prikazu naoružanja

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas prikazu novoproizvedenog naoružanja i vojne opreme iz domaće namenske industrije za potrebe jedinica Vojske Srbije.
Prikaz naoružanja održaće se na Vojnoj akademiji u Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X