мај 26, 2024
Valjevo

Povređena radnica u „Krušiku“ostala bez prstiju, zadobila povrede očiju i opekotine

Podelite post:

Foto: Arhiv

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je u fabrici namenske industrije „Krušik“ u Valjevu, aktivirana kapisla i da je tada povređena jedna radnica. U eksploziji inicijalne kapisle radnica N.M.(40) zadobila je teške telesne povrede, obe šake, bez nekoliko prstiju, gde je zadobila i teške opekotine lica i ekstremiteta, kao i povrede očiju, zbog kojih je, nakon ukazivanja prve pomoći u Urgentnom centru Opšte bolnice u Valjevu hitno transportovana na dalje lečenje u Beograd, na Očnu kliniku KC Srbije.

Ministarstvo je navelo da se u istoj prostoriji nalazila i radnica A.L. koja nije povređena.

Njena 30-godišnja koleginica, koja se u trenutku eksplozije nalazila pored nje i takođe se javila u Urgentni centar, lakše je povređena, sa nekoliko ogrebotina i trenutnim problemom sa sluhom zbog zvuka detonacije, pa je otpuštena na kućno lečenje.

Ona je van životne opasnosti, rekla je doktorka Branka Antić.

Iz „Krušika“ je saopšteno da je direktorka kompanije formirala komisiju za utvrđivanje uzroka nastanka ovog događaja.

„Istragu sprovodi Osnovno tužilaštvo, stručna komisija ‘Krušika’ i inspekcija Ministarstva odbrane,koja treba da pokaže pod kojim okolnostima je došlo do eksplozije u pogonu ‘Kapislana’, kada je povređenoj radnici N.M.(40) u ruci eksplodirala inicijalna kapisla K34 za paljenje barutnog punjenja. Radnica nije neiskusna, ima skoro 15 godina radnog staža u ‘Krušiku’ i obučena je za svoje radno mesto, tako da istraga treba da utvrdi da li je došlo do trenja prilikom rukovanja inicijalnom kapislom ili je na neki drugi način došlo do poremećaja smeše u kapisli čime je izazvana detonacija“, saznajemo iz izvoza blizkom istrazi.

U „Kapislani“ jedne od najvećih fabrika domaće odbrambene industrije 2019. godine takođe su dva radnika povređena, od kojih jedan teže u eksploziji detonatorske kapisle. Nadležni organi tada su saopštili da je uzrok eksplozije najverovatnije bila nepažnja prilikom rukovanja kapislom.

Najteži incident u „Krušiku“, kada je reč o kapislama, dogodio se 2015. godine, kada je u pogonu „Laborašnica“ na traci za proizvodnju došlo do rasprskavanja detonatorske kapisle na upaljaču za ručnu bombu, tada je u eksploziji bilo povređeno sedamoro zaposlenih.

Ovo nije prva eksplozija koja se dogodila u fabrikama namenske industrije.

Pre godinu dana došlo je do dve eksplozije u fabrici „Sloboda“ u Čačku .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X